Costescu: Toate companiile de taximetrie pot avea, din nou, acces pe Aeroportul Otopeni, până la un nou termen

Costescu: Toate companiile de taximetrie pot avea, din nou, acces pe Aeroportul Otopeni, până la un nou termen

Toate companiile de taximetrie, care au avut acces înainte de 1 aprilie 2016 pe Aeroportul Otopeni, pot merge din nou în acest loc, la ora actuală existând un nou termen de derogare cu privire la ridicarea de autorizații de acces pentru 282 de mașini, a declarat, miercuri, după ședința de Guvern, ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

"Am constatat că, practic, deși ritmul de eliberare a autorizațiilor era unul foarte bun, nu fuseseră depuse suficiente cereri pentru a obține accesul la aeroport. La acest moment avem încă 282 de autorizații emise și care nu au fost ridicate de către taximetriști sau de către firmele de taximetrie. Li s-a transmis acest lucru ieri (19 aprilie 2016, n.r.), încă o dată. Am hotărât astfel reîntoarcerea la situația de dinainte de 1 aprilie 2016 și să facem analiza legislației și cum poate fi îmbunătățită, dar în același timp fără a renunța la regulile de securitate pe care trebuie să le respectăm. Când spun asta, vreau să le reamintesc tuturor că bombele la atentatul din Bruxelles au venit cu taxiul", a afirmat Costescu.

Acesta a precizat că termenul până la care se pot ridica avizele va fi stabilit de un Grupul de lucru, dar va fi timp suficient pentru efectuarea analizei și implementarea unor măsuri.

"Termenul până la care se pot ridica avizele va fi stabilit de Grupul de lucru de care aminteam, dar el va fi suficient cât să ne facem și analiza și a putea să implementăm eventuale măsuri pe care le-am dori în afara cadrului pe care îl avem. Estimez că va fi undeva după perioada de vârf la aeroport, deci probabil în perioada de toamnă, pentru a nu crea nicio disfuncționalitate în funcționarea aeroportului. În momentul acesta, toate companiile de taximetrie care au avut acces înainte de 1 aprilie pot merge din nou la aeroport și li s-a și transmis acest lucru", a subliniat ministrul Transporturilor.

Potrivit oficialului, până la ora actuală, aproximativ 480 de taximetre dețin autorizații de acces pe Aeroportul Henri Coandă. În prezent, avizele sunt emise de Poliția de frontieră și Poliția de transporturi cu specific aviație și sunt eliberate în 24 de ore, iar Aeroportul Otopeni nu percepe nicio taxă pentru eliberarea autorizației finale de acces.

"Problematica taxiurilor este de mare actualitate pentru că este legată în raport cu aeroporturile de tema siguranței, iar noi nu facem rabat de la aceste reguli (...) S-a stabilit un set de reguli privind accederea firmelor și persoanelor fizice la aeroport, dar nu a putut fi aplicat imediat. S-a dat o primă derogare pentru a permite firmelor de taximetrie să se pregătească până la sfârșitul anului. La sfârșitul anului nu-și depuseseră foarte mulți aceste documente și s-a mai dat o derogare care a expirat la 1 aprilie anul acesta, situație pe care noi am preluat-o la acel moment. De asemenea, văzând această criză practic de mașini care vin la aeroport, după o întâlnire a Grupului care decide pe aceste lucruri — Ministerul de Interne și reprezentanți celorlalte entități — s-a hotărât să mai lăsăm timp pentru a respecta aceste reguli și pentru a veni și a-și solicita obligațiile firmelor de taximetrie, ceea ce li s-a și comunicat. Urmează ca dânșii să decidă și să-și trimită conducătorii auto sau prin reprezentanți către cei care emit avizele, care sunt după toate regulile Poliția de frontieră și Poliția de transporturi cu specific aviație. Avizele sunt eliberate în 24 de ore și fără niciun cost de către entitatea care ține de Ministerul Transporturilor și anume Aeroportul Otopeni. Aeroportul Otopeni nu percepe nicio taxă pentru eliberarea autorizației finale de acces. Până la acest moment, există aproximativ 480 de taximetre care au deja autorizație de acces pe aeroport", a spus ministrul Transporturilor.

Conform unui comunicat al Companiei Naționale Aeroporturi București, aproximativ 500 de taximetriști îndeplinesc toate condițiile pentru a-și desfășura activitatea la Aeroportul Henri Coandă și pot prelua pasagerii, fără nicio restricție.

'Începând cu data de 1 aprilie 2016, la Aeroportul Henri Coandă au acces doar autoturismele taxi care respectă toate normele legale și ai căror șoferi au obținut din partea instituțiilor abilitate ale statului toate autorizațiile necesare pentru desfășurarea în legalitate a activității în regim de taxi la aeroport. Termenul de 1 aprilie 2016 a fost stabilit la solicitarea companiilor de taximetrie. Compania Națională Aeroporturi București a informat, încă din luna iunie 2015, societățile care dețin terminalele pentru comenzi taxi în Aeroportul Henri Coandă, cu privire la aplicarea acestor măsuri referitoare la desfășurarea legală a activității de taximetrie la aeroport', se arată în comunicatul transmis de CNAB în data de 6 aprilie.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, i-a trimis luni ministrului Transporturilor, Dan Costescu, o scrisoare deschisă, în care îi cere să ia toate măsurile necesare pentru o bună funcționare a serviciilor de taximetrie pentru pasagerii care tranzitează aeroportul Otopeni.

"Administrația aeroportului Otopeni, care până de curând implementa un sistem corect și foarte bine organizat de acces la serviciile de taximetrie, a schimbat recent regulile care ofereau pasagerilor securitatea și siguranța unei călătorii decente. Noile reglementări interne ale aeroportului vor permite apariția taximetriștilor fără autorizație, care practică tarife discriminatorii și exagerate, profitând de lipsa de alternative pentru pasageri. Cred că prin implicarea domnului Dan Marian Costescu, ministrul Transporturilor, putem evita situații dramatice, așa cum a fost cazul studentei japoneze Yurica Masuno, ucise după ce s-a urcat în mașina unui taximetrist 'pirat' ", a scris Zgonea, pe pagina sa de Facebook.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...