Covasna: Populația școlară a scăzut considerabil în ultimii ani, în special în rândul etniei române

Covasna: Populația școlară a scăzut considerabil în ultimii ani, în special în rândul etniei române

Populația școlară a scăzut considerabil în ultimii cinci ani în municipiul Sfântu Gheorghe, în special în rândul etniei române, fenomenul echivalând cu reducerea a circa 37 de clase, relevă un studiu realizat la comanda Primăriei localității.

Potrivit sursei citate, din anul școlar 2012-2013 și până în prezent, populația școlară s-a diminuat cu 941 de elevi/preșcolari, în principal din cauza scăderii natalității.

"Calculând în medie cu 25 de copii preșcolari/școlari putem afirma faptul că, în ultimii cinci ani, sistemul educațional al municipiului Sfântu Gheorghe s-a redus cu aproximativ 37,5 clase/grupe, însă această diminuare a populației școlare nu a afectat în aceeași măsură toate unitățile de învățământ", se arată în studiul respectiv.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat la Liceul Tehnologic "Kós Károly" (41,7%, respectiv 250 de elevi), la Școala Gimnazială "Gödri Ferenc" (38,8%, respectiv 273 elevi), Școala Gimnazială "Ady Endre" (18,8%, reprezentând 133 elevi) și Liceul Tehnologic "Constantin Brâncuși" (17%, respectiv 78 elevi). În schimb, la câteva unități de învățământ a crescut populația școlară, fiind vorba despre Liceul Teologic Reformat cu 65,9% (un plus de 207 elevi), Școala Gimnazială "Nicolae Colan" cu 7,7% (plus 51 elevi) și Școala Gimnazială "Néri Szent Fülöp" cu 4,8% (în creștere cu 23 elevi).

Cele mai afectate au fost secțiile cu predare în limba română, spre exemplu la grădinița cu program prelungit "Csipike", unde la secția maghiară s-a înregistrat o creștere de 25,7% (un plus de 39 de copii), la secția română scăderea a fost de 41% (minus 37 de copii). Totodată, la Școala Gimnazială "Gödri Ferenc", precum și la Liceele Tehnologice "Kós Károly" și "Puskás Tivadar", secțiile cu predare în limba română s-au desființat pe parcursul ultimilor cinci ani din cauza numărului mic de elevi.

Studiul menționează și faptul că scăderea populației școlare a avut drept cauză nu doar rata redusă a natalității, ci și schimbarea domiciliului sau a reședinței în afara județului sau a țării, precum și abandonul școlar.

"În ultimii cinci ani (2012—2016), efectivele de elevi din municipiul Sfântu Gheorghe au scăzut cu 941 elevi/copii reprezentând un procent de 8,32%. Defalcat pe nivele/cicluri de învățământ, se constată o evoluție neomogenă și anume la învățământul preșcolar avem o scădere de 13,54 %, la învățământul primar o creștere, dar nesemnificativă de 1,16%, la gimnaziu o creștere de 0,21 %. Odată cu reînființarea învățământului profesional, la liceu situația este alarmantă, o scădere a efectivelor cu 31,44 %, iar la învățământul postliceal, o scădere de 45,35 %. În acest studiu, experții s-au limitat la prelucrarea datelor pe ultimii cinci ani, dar dacă extindem perioada de raportare rezultă că, în perioada 1996-2013, evoluția populației școlare la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe arată o scădere alarmantă, de la 17.642 elevi în 1996 la 11.553 elevi în 2013, ceea ce reprezintă o scădere procentuală de 34,51%", se mai arată în studiu.

În context, viceprimarul municipiului, Sztakics Eva, a declarat, pentru AGERPRES, că documentul va sta la baza reorganizării și modernizării structurii de învățământ din Sfântu Gheorghe.

AGERPRES/(A, AS — autor: Oana Mălina Negrea, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Șeful „Grupului Mozart”: „Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucrainenii”

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

5 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei