CPI reacţionează la decizia Washingtonului privind instituirea de sancţiuni împotriva unor responsabili ai săi

CPI reacţionează la decizia Washingtonului privind instituirea de sancţiuni împotriva unor responsabili ai săi

Curtea Penală Internaţională (CPI) a reacţionat la decizia Washingtonului privind instituirea de sancţiuni împotriva unor responsabili ai săi, printr-un comunicat în care îşi exprimă "profundul regret faţă de anunţarea de noi ameninţări şi măsuri coercitive, inclusiv financiare, împotriva curţii şi a oficialilor ei din partea guvernului SUA", transmit vineri Reuters şi dpa.

"Aceste atacuri constituie o escaladare şi o tentativă inacceptabilă de a interfera cu statul de drept şi procedurile judiciare ale curţii", se adaugă în comunicat datat joi, când a fost emis şi ordinul executiv prin care preşedintele american Donald Trump a stabilit sancţiuni economice împotriva celor implicaţi în investigaţia CPI asupra eventualelor crime de război comise de forţele americane în Afganistan.

"În pofida apelurilor repetate ale SUA şi ale aliaţilor noştri în favoarea unei reforme, Curtea Penală Internaţională nu a făcut nimic pentru a se reforma şi continuă să desfăşoare anchete motivate politic împotriva noastră sau a aliaţilor noştri, printre care şi Israel", a precizat purtătoare de cuvânt a preşedintelui într-un comunicat.

În martie, jurisdicţia de la Haga a decis, în pofida opoziţiei administraţiei Trump, autorizarea unei anchete pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în Afganistan, inclusiv abuzuri ce ar fi fost comise de soldaţi americani. Trump a criticat în mod repetat CPI, cu sediul la Haga, instanţă înfiinţată pentru a judeca crime de război, de genocid şi crime împotriva umanităţii.

Biroul Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului şi-a exprimat la rândul său vineri regretul faţă de impactul pe care l-ar putea avea sancţiunile autorizate de SUA asupra anchetelor CPI, subliniind că independenţa acestei instituţii trebuie protejată.

"Independenţa CPI şi capacitatea sa de a funcţiona fără interferenţe trebuie garantate astfel încât să poată lua decizii fără nicio influenţă, presiune, ameninţare sau interferenţă directă sau indirectă, din orice direcţie şi din orice motiv", a declarat într-un briefing la Geneva purtătorul de cuvânt pentru drepturile omului Rupert Colville. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...