Crabii cu mişcări de dans mai rapide sunt preferaţi de partenerele lor (studiu)

Crabii cu mişcări de dans mai rapide sunt preferaţi de partenerele lor (studiu)

Crabii cu mişcări de dans mai rapide sunt preferaţi de partenerele lor, este concluzia unui studiu publicat în revista britanică Biology Letters şi preluat de Press Association.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au realizat un experiment cu ajutorul unor braţe robotice care imită mişcările crabilor şi care, în timpul testelor, s-au mişcat la o viteză constantă, au încetinit sau au mărit viteza.

Femelele s-au arătat interesate de mişcările executate într-un ritm crescut.

Crabii violonişti, specia de crustacee care a participat la experiment, sunt celebri pentru dansurile lor de împerechere în care masculii încearcă să impresioneze femelele agitându-şi cleştele supradimensionat, un exerciţiu care necesită forţă şi rezistenţă.

Cercetătoarea principală, Sophie Mowles, de la Anglia Ruskin University, spune: ''Repetiţia semnalelor dinamice din ritualul de împerechere al crabilor violonişti implică un consum energetic semnificativ care pune în evidenţă calităţile exemplarului respectiv''.

Ritmul dansului le permite femelelor să ''selecteze masculii cei mai în formă întrucât aceste semne de rezistenţă pun în evidenţă abilitatea masculului de a duce la îndeplinire alte activităţi solicitante asociate cu supravieţuirea şi reduce riscul împerecherii cu cei care semnalizează mai slab şi care ar putea fi bolnavi''.

Studiul, publicat în revista Biology Letters a Royal Society, sugerează faptul că femelele crab urmăresc repertoriul masculului cu aceeaşi atenţie cu care membrii juriului dau note participanţilor la o competiţie de dans.

''Femelele nu iau în considerare numai producţia de semnale, ci şi orice modificare de ritm care ar putea oferi informaţii despre calităţile masculului'', spune Mowles.

''Spre exemplu un ritm încetinit poate indica faptul că masculul, în ciuda aparenţei sale viguroase şi a semnalelor potrivite, şi-a epuizat rezervele de energie''.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bobonete, înfierbântat după ce-a văzut pozele hot cu Mădălina Ghenea în dormitor

2 „Cum ar putea o gură care se spurcă prin sex oral să ia anafura, agheasma sau să sărute sfintele icoane / Dacă î…

3 Judecător / Ion Cristoiu nu a putut demonstra că nu a colaborat cu Securitatea

4 VIDEO Gabriel Păun (Agent Green): Blana ursului e la un tăbăcar din Târgu Secuiesc. E vorba de Arthur, nu ști…

5 Dezvăluiri BNR / Zborurile secrete cu tone de aur românesc la bord