Creatorul dronelor Bayraktar este văzut ca posibil succesor al lui Erdogan. Reacția lui Selcuk Bayraktar

Creatorul dronelor Bayraktar este văzut ca posibil succesor al lui Erdogan. Reacția lui Selcuk Bayraktar

Selcuk Bayraktar a schimbat modul în care se desfășoară războiul din Ucraina, iar unii au început să-l numească Elon Musk al Turciei. Se speculează că acesta ar putea călca pe urmele socrului său, Recep Tayyip Erdogan, relatează Spiegel.

Selcuk Bayraktar este ginerele președintelui turc. Foto Profimedia

Au trecut câteva săptămâni de la cutremurele din 6 februarie. Peste 50.000 de oameni au murit în urma dezastrului, iar sute de mii și-au pierdut casele. Într-un videoclip postat pe Twitter, Bayraktar a promis să construiască 1.000 de case noi și 2.000 de containere de locuit pentru victime.

Bayraktar nu este membru al guvernului turc, ci este coproprietar al companiei de apărare, Baykar. El și fratele său, Haluk, sunt cunoscuți pentru dronele care au ajutat armata ucraineană să respingă invazia rusă. Un militar ucrainean le-a dedicat chiar și un cântec, iar grădina zoologică din Kiev a botezat un pui de lemur Baykar.

Bayraktar este căsătorit cu Sümeyye Erdogan, fiica cea mică a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Astfel mulți sunt de părere că el ar putea fi viitorul lider al Turciei.

După 20 de ani la putere, este pentru prima dată când Erdogan va trebui să se teamă că nu va câștiga alegerile prezidențiale, care vor avea loc pe 14 mai. Sondajele arată că principalul său rival, Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Republican al Poporului, are un avantaj.

Însă, indiferent de rezultat, Erdogan a dat de înțeles că va fi ultima dată când va mai candida , iar observatorii sunt de părere că el caută un succesor căruia să-i poată preda frâiele puterii.

„Bârfe”

Proprii copii nu au nicio șansă reală de a prelua funcția din diverse motive, iar Berat Albayrak, soțul fiicei sale mai mari, Esra, a eșuat în funcția de ministru de Finanțe. Acesta este motivul pentru care accentul a fost pus din ce în ce mai mult pe Bayraktar, al cărui nume a apărut tot mai des în dezbaterea privind un succesor al lui Erdogan. Recent, într-o emisiune de televiziune, Bayraktar a calificat speculațiile ca fiind „bârfe".

Foto Profimedia

Foto Profimedia

Chiar dacă Erdogan nu va câștiga alegerile, Bayraktar este atât de popular în Turcia încât nici măcar un guvern nu-l va putea ignora pe el și compania sa. Influența sa asupra politicii turcești nu va face decât să crească.

În anul 2021, Baykar a devenit cel mai mare exportator de arme din Turcia , cu vânzări anuale de 664 de milioane de dolari, iar compania a crescut și mai mult ca urmare a războiului din Ucraina. În urmă cu un an, Baykar a livrat drone și alte tehnologii în valoare de 1,18 miliarde de dolari către 18 țări.

Trupele au desfășurat dronele Bayraktar TB2 pe câmpurile de luptă din Libia, precum și în Nagorno-Karabah și Etiopia. Sediul central al Baykar de la periferia Istanbulului arată mai degrabă ca un campus universitar decât ca o fabrică de arme.

„Un stil de viață”

Selcuk Bayraktar, în vârstă de 43 de ani, și-a decorat biroul de la ultimul etaj al unei clădiri cu pereți de sticlă cu machete de avioane. Tatăl său, Ozdemir, a înființat compania în 1980, iar mama sa, Canan, a fost economist și informatician. Bayraktar spune că, în copilărie, era fascinat de tot ceea ce avea legătură cu tehnologia, în special de avioane. „Pentru mine, este un stil de viață".

Ulterior, Bayraktar s-a mutat în SUA, unde a studiat ingineria în Pennsylvania și la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. În anul 2007 a revenit în Turcia și a contribuit la înființarea departamentului de drone la Baykar. Succesul a venit șapte ani mai târziu, când compania a echipat armata turcă cu drone în lupta împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Drona Bayraktar TB2 are o anvergură a aripilor de 12 metri și o lungime de 6,5 metri. În Libia, dronele Bayraktar TB2 au ajutat guvernul oficial din Tripoli să înăbușe o revoltă a militarului Khalifa Haftar. În Nagorno-Karabah, acestea au avut un rol decisiv în victoria Azerbaidjanului asupra Armeniei. Ucrainenii le-au desfășurat în principal în primele luni ale războiului, înainte ca apărarea aeriană rusă să își schimbe strategia.

Bayraktar TB2

Bayraktar TB2. Foto: Arhivă

Turcia poartă de ani de zile un război împotriva PKK și a YPG, și tot mai des sunt folosite drone TB2 în acest scop. Conform administrației autonome kurde din Siria, câteva zeci de civili au murit în urma atacurilor cu drone turcești în ultimul an.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante