Cresc tensiunile în peninsula coreeană în așteptarea unui nou test nuclear al Phenianului

Cresc tensiunile în peninsula coreeană în așteptarea unui nou test nuclear al Phenianului

Posibilitatea ca armata nord-coreeană să efectueze în orele următoare un nou test nuclear, după ultimele demonstrații de forță ale SUA, amplifică temerile comunității internaționale că un război ar putea izbucni în peninsula coreeană, relatează vineri agenția EFE.

'În caz de război, rezultatul va fi o situație în care toți vor pierde și nimeni nu va câștiga', a estimat ministrul chinez de externe, Wang Yi, adăugând că acela care va provoca un asemenea conflict 'va trebui să-și asume responsabilitățile istorice și să plătească prețul'.

Apelul la reținere venit dinspre China, principalul aliat al regimului de la Phenian, survine după alerta generată de relatările că armata nord-coreeană va efectua cel de-al șaselea test nuclear, imaginile captate din satelit sugerând că pregătirile nord-coreenilor pentru detonarea unei bombe atomice s-au încheiat.

Potrivit experților, testul nuclear s-ar putea desfășura sâmbătă, zi care coincide cu sărbătoarea denumită 'Ziua Soarelui', aniversarea fondatorului țării, Kim Ir-Sen, bunicul actualului lider, Kim Jong-Un.

Regimul de la Phenian, care nu a confirmat și nici nu a infirmat informația privind testul nuclear, a criticat dur Washigntonul, susținând că SUA au adus peninsula coreeană 'în pragul războiului' prin desfășurarea în zonă a unei flotile ce cuprinde inclusiv un portavion.

Această demonstrație de forță ordonată de președintele Donald Trump survine însă după ultimele teste cu rachete efectuate de armata nord-coreeană, iar Washingtonul a avertizat Phenianul că SUA ar putea recurge la atacuri preventive în cazul în care Coreea de Nord nu renunță la dezvoltarea programului nuclear.

'Coreea de Nord este o problemă și ne vom ocupa de ea', a spus Trump într-o declarație dată după ce SUA au lansat împotriva unui fief al grupării Statul Islamic în Afganistan cea mai puternică bombă convențională (nenucleară) aflată în dotarea armatei americane și supranumită ''mama tuturor bombelor'', acțiune percepută și ca un mesaj transmis Phenianului.

La rândul său, premierul japonez, Shinzo Abe, și-a manifestat susținerea față de Trump și a avertizat că armata nord-coreeană ar putea lansa inclusiv rachete echipate cu arme chimice, făcând astfel o paralelă între regimul de la Damasc și cel de la Phenian.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

4 VIDEO Imagini rare de pe linia frontului din Ucraina

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei