Crește speranța de viață a americanilor, dar rata sinuciderilor în SUA atinge un nivel record

Crește speranța de viață a americanilor, dar rata sinuciderilor în SUA atinge un nivel record

După doi ani de scădere accentuată, speranța de viață a cetățenilor americani a crescut în 2022, fără a reveni însă la nivelul înregistrat înaintea pandemiei de Covid-19, anunță agențiile sanitare din Statele Unite ale Americii (SUA), potrivit AFP.

Speranța de viață a americanilor a crescut la 77,5 ani - Foto Shutterstock

Speranța de viață a americanilor este de 77,5 ani pentru 2022, aceasta s-a mărit cu 1,1 ani din 2021, potrivit estimărilor.

Această ameliorare „se datorează în principal scăderii mortalităţii asociate maladiei COVID-19", a anunţat Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), conform Agerpres.

Totuși, creșterea de anul trecut „nu compensează complet pierderea a 2,4 ani din speranţa de viaţă între 2019 şi 2021", a adăugat agenţia americană.

În 2019, înaintea pandemiei de Covid-19, speranța de viață a persoanelor din SUA era de 78,8 ani. Scăderea mortalităţii asociate COVID-19 anul trecut a fost parţial contrabalansată de o creştere a mortalităţii asociată cu gripa şi cu pneumoniile, au notat autorităţile americane.

Femeile din America au avut anul trecut o speranţă de viaţă de 80,2 ani, în comparaţie cu cei 74,8 ani pentru bărbaţi. Diferența dintre speranța de viața a femeilor și cea a bărbaților s-a mai diminuat anul trecut, ajungând la 5,4 ani.

Luând în considerare diferitele populaţii din SUA, speranţa de viaţă a amerindienilor a fost cea mai scăzută în 2022, fiind de doar 67,2 ani - comparativ cu 72,8 ani pentru persoanele de culoare, 77,5 ani pentru albi, 80 de ani pentru hispanici şi 84,5 ani pentru asiatici.

Rata sinuciderilor a ajuns la cel mai înalt nivel

Un raport separat sugerează un fenomen îngrijorător, numărul sinuciderilor în rândul americanilor a continuat să crească, ajungând la 49.450 în 2022, potrivit datelor provizorii.

Rata sinuciderilor a ajuns la cel mai înalt nivel al său de după anul 1941, aceasta a ajuns la 14,3 la 100.000 de persoane în 2022, arată raportul citat.

Deși rata sinuciderilor ajunsese la un nivel scăzut în 2000, aceasta a crescut din nou în această țara, cu unele scăderi ușoare în 2019 și 2020.

Pentru a încerca să vină în ajutorul cetățenilor cu probleme , autorităţile americane au inaugurat un serviciu telefonic permanent, cu un număr simplu, compus din trei cifre (988), pentru persoanele aflate în dificultate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat