Creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme a SUA "comportă riscuri considerabile" (raport)

Creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme a SUA "comportă riscuri considerabile" (raport)

Creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme a SUA, după cum cere aripa stângă a Partidului Democrat, riscă să submineze legitimitatea acestei puternice instituţii, potrivit unui raport al experţilor publicat joi de Casa Albă, informează AFP.

Grupul de jurişti, căruia preşedintele democrat Joe Biden i-a solicitat să analizeze diferite opţiuni de reformare a Curţii Supreme, subliniază că a reduce durata mandatului celor 9 judecători este o idee asupra căreia este mai uşor să se ajungă la un acord.

Aceste concluzii sunt incluse într-un raport preliminar, în aşteptarea raportului definitiv în decurs de o lună, şi "sunt doar o evaluare, nu o recomandare", a subliniat purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei americane, Jen Psaki.

Însă ele ar urma să reducă presiunea asupra lui Joe Biden, pe care aripa de stânga a Partidului Democrat îl presează să crească numărul de judecători ai Curţii Supreme, pentru a dilua influenţa magistraţilor conservatori din cadrul ei.

Curtea Supremă tranşează în SUA asupra a numeroase probleme ale societăţii, precum accesul la avort sau drepturile minorităţilor sexuale. Membrii ei, numiţi pe viaţă, sunt aleşi de preşedinte şi confirmaţi de Senat.

Republicanul Donald Trump a reuşit să numească 3 magistraţi, crescând la 6 numărul de judecători conservatori din totalul celor 9. Această nouă majoritate a dus, în opinia mai multor observatori, la un viraj spre dreapta, ceea ce alimentează apelurile la reforme.

Parlamentarii democraţi din Camera Reprezentanţilor au prezentat deja o propunere de lege pentru a creşte numărul cu alţi patru judecători. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a refuzat să o supună la vot înainte ca membrii comisiei prezidenţiale să-şi facă publice concluziile.

În raportul său de etapă, aceasta subliniază că membrii săi "sunt divizaţi atunci când trebuie să decidă dacă a creşte numărul de judecători ai Curţii Supreme este înţelept". Această opţiune "comportă riscuri considerabile" şi este "susceptibilă mai degrabă să slăbească decât să întărească legitimitatea" puternicei instituţii, notează ea.

În schimb, ideea de "a fixa limite pentru mandatul judecătorilor pare să se bucure de o susţinere mai largă, în ambele tabere", notează comisia, avansând mai multe opţiuni, din care 18 ani maxim.

Această reformă ar permite, potrivit ei, "să fie menţinută independenţa instanţei, asigurând totodată că componenţa Curţii Supreme nu depinde de rezultatul alegerilor pe termen scurt" şi cu atât mai mult de simplul hazard care face ca unii preşedinţi să aibă oportunitatea de a numi mai mulţi judecători şi alţii mai puţini.
Pentru a adopta această reformă, va fi nevoie fie de o reformă constituţională, ceea ce este un proces extrem de anevoios în SUA, fie de o simplă lege, ceea ce va fi la fel de dificil, date fiind tensiunile politice din Congres. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…