Creșterea prețurilor munițiilor afectează eforturile NATO de sporire a securității, susține un înalt oficial al alianței

Creșterea prețurilor munițiilor afectează eforturile NATO de sporire a securității, susține un înalt oficial al alianței

Şeful Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer , a avertizat sâmbătă că sporirea substanţială a preţului muniţiilor nu înseamnă că o sporire a cheltuielilor pentru apărare se traduce în mod automat în mai multă securitate şi a pledat pentru o nouă abordare faţă de cooperarea militară, informează Reuters, citată de Agerpres.

Rob Bauer. FOTO EPA EFE

Afirmația a fost făcută după o reuniune a responsabililor militari ai alianţei desfăşurată la Oslo.

„Preţurile pentru echipament şi muniţii cresc. Chiar acum plătim tot mai mult exact pentru acelaşi lucru. Asta înseamnă că nu putem fi siguri că o creştere a cheltuielilor militare conduce de fapt la mai multă securitate''', a spus amiralul olandez.

„Trebuie să prevaleze în faţa profiturilor pe termen scurt”

Rob Bauer s-a pronunţat pentru o nouă abordare a cooperării public-privat în domeniul apărării, în vederea creşterii capacităţii de producţie.

„Stabilitatea pe termen lung trebuie să prevaleze în faţa profiturilor pe termen scurt. Aşa cum am văzut în Ucraina, războiul afectează întreaga societate'', a mai spus amiralul.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizase, în luna februarie, Kievul că utilizează proiectile de artilerie într-un ritm mai mare decât poate produce Occidentul.

Ucraina ajunsese să lanseze zilnic 10.000 de obuze de artilerie calibru 155mm.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat