„Cretinism sau trădare” / Igor Ghirkin desființează singura ofensivă pe care armata rusă o mai încearcă în Ucraina

„Cretinism sau trădare” / Igor Ghirkin desființează singura ofensivă pe care armata rusă o mai încearcă în Ucraina

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, desființează ofensiva rusească din direcția Bahmut, singura pe care forțele armate ale Rusiei par să o mai încerce în prezent în Ucraina, explicând de ce aceasta este sortită eșecului, scrie Hotnews .

Ghirkin a făcut comentariile în timpul ultimului episod al vlog-ului pe care îl filmează, răspunzând la întrebarea unuia dintre urmăritorii săi despre ofensiva rusească din direcția orașului Bahmut aflat în regiunea Donețk. Greul ofensivei rusești de aici este dus de mercenarii grupului Wagner, armata privată a președintelui Vladimir Putin.

„[Mercenarii] Wagner vor continua să avanseze până când nu vor mai primi întăriri”, răspunde Ghirkin la întrebare, explicând însă apoi conceptul de „umbră operațională”.

Acesta afirmă că luptătorii Wagner avansează în „umbra operațională” a ofensivei ucrainene din nordul așa-zisei republici populare Lugansk (în Harkov) ceea ce înseamnă că, indiferent de succesele înregistrate de ofensiva din Bahmut, acestea își vor pierde valoarea și trupele rusești vor fi nevoite fie să se oprească, fie să se retragă cu totul către alte poziții fiindcă ele sunt flancate deja.

„Dacă inamicul reușește să cucerească Lîmanul, dacă reușește să ajungă la Svatove, atunci chiar dacă între timp forțele noastre cuceresc Bahmutul acest lucru nu va aduce niciun beneficiu pentru forțele noastre”, afirmă Igor Ghirkin.

„Va trebui să înlăturăm din nou forțe de pe front pentru a acoperi breșe”, subliniază el, întrebând apoi retoric de ce comandamentul militar de la Moscova a ordonat un atac împotriva unor poziții ucrainene puternic apărate și de ce sunt irosiți oameni, „cel mai valoros lucru dintr-un război”.

El spune apoi că aceste forțe aruncate în luptă la Bahmut ar fi folosite mai bine pentru apărarea localității Lîman, un important nod feroviar din estul Ucrainei pe care forțele rusești l-au cucerit la sfârșitul lunii mai.

Imediat după prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din Harkov au apărut informații că forțele ucrainene ar fi recucerit și această localitate din regiunea Donețk pe fondul retragerii haotice a trupelor rusești, însă ele au fost infirmate ulterior.

Fostul comandant al separatiștilor pro-ruși spune că ofensiva rusească este rezultatul „cretinismului”

„Pentru mine acțiunile comandanților de pe aceste fronturi reprezintă un mister”, mai afirmă Igor Ghirkin în înregistrarea video, adăugând că „fie nu înțeleg nimic despre războaie, și eu cred că înțeleg anumite lucruri, fie ceea ce se întâmplă acum ține de cretinism sau trădare”.

Ghirkin, un fost ofițer al FSB inculpat în Olanda pentru rolul său în doborârea doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei în 2014, a fost unul dintre primii critici vocali ai modului în care este condusă „operațiunea militară specială” ordonată de Putin pe 24 februarie.

În luna mai acesta l-a acuzat pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu de „neglijență criminală”, afirmând că suspectează inclusiv trădare în rândul eșaloanelor militare superioare de la Moscova.

În unul dintre cele mai virulente atacuri ale sale, lansat la sfârșitul lunii iulie, Ghirkin a afirmat despre Șoigu că este bun doar la „crescut reni”, o referință la originile tuvane ale ministrului rus, și tăiat de lemne.

Mai mulți analiști și comentatori străini au remarcat că unul dintre motivele pentru care lui Ghirkin îi este acordată o asemenea libertate de exprimare ține de faptul că el niciodată nu îl critică pe președintele Vladimir Putin, punând toate eșecurile înregistrate de forțele armate trimise în Ucraina pe seama comandamentului militar de la Moscova.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...