Crimeea, zguduită de explozii: Cel mai masiv atac ucrainean cu drone și rachete

Crimeea, zguduită de explozii: Cel mai masiv atac ucrainean cu drone și rachete

Ucraina revendică o serie de atacuri efectuate cu succes împotriva unor obiective militare din Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, printre care o bază aeriană importatnă și un post de comandă al Flotei Ruse din Marea Neagră.

Peninsula Crimeea Captură Google Maps

„Forțele de apărare ale Ucrainei au efectuat un atac combinat asupra bazei aeriene militare din apropiere de orașul Sakî, în Crimeea ocupată temporar”, a anunțat joi armata ucraineană, confirmând astfel o declarație în acest sens făcută anterior pentru Reuters de o sursă din SBU.

Potrivit sursei din SBU (Serviciul de Securitate ale Ucrainei), atacul de la baza aeriană Novofedorivka, lângă Sakî, a provocat „daune serioase” inamicului.

„Loviturile Serviciului de Securitate și ale Marinei și-au atins ținta și au provocat daune serioase echipamentelor ocupantului”, a declarat sursa citată de Reuters, precizând că atacul a început cu drone și a continuat cu rachete de croazieră Neptun.

Sursa a precizat că cel puțin 12 avioane de luptă - Su-24 și Su-30 - și un sistem portabil de apărare aeriană se aflau la baza din vestul Crimeei în momentul atacului, în noaptea de miercuri spre joi. În plus, baza era folosită ca loc de antrenament pentru operatorii de drone.

Acesta este al doilea atac important asupra bazei aeriene de lângă Sakî după cel din august anul trecut, când ucrainenii au distrus nouă avioane militare rusești și o parte a infrastructurii aerodromului.

Citând mărturii locale, bloggeri militari ruși au relatat miercuri seara și joi despre explizii în diverse zone ale Crimeei: Ciornomorske, Eupatoria, Djankoi, Novofedorivka, Sakî, Sevastopol și Simferopol. Potrivit acestora, este vorba probabil de cel mai masiv atac aerian efectuat de ucraineni în peninsula anexată de Rusia în martie 2014.

Flota Rusă din Marea Neagră, zguduită din nou

În afară de baza aeriană de lângă Sakî, armata ucraineană și serviciul de securitate al țării vecine afirmă că au lovit miercuri dimineață un obiectiv din Sevastopol folosit de Flota Rusă din Marea Neagră ca post de comandă de rezervă. La fel ca la Sakî, atacul din Sevastopol a fost rodul unei operațiuni combinate realizate de SBU, Marină și Forțele Aeriene.

Ministerul rus al Apărării încă nu a reacționat asupra atacului de la Sakî, dar a susținut miercuri seara că antiaeriana sa a distrus 19 drone ucrainene deasupra Crimeei și în Marea Neagră. Anterior, administrația de ocupație din Sevastopol s-a referit la dejucarea unui atac aerian.

Ministerul condus de Serghei Șoigu nu a dat detalii despre pagube sau victime, dar unii bloggeri militari ruși vorbesc despre pierderi mari pe aerodromul din Sakî și moartea a cel puțin 30 de persoane.

Crimeea, tot mai mult în vizorul Ucraineni

Ucraina și-a intensificat în ultimele săptămâni atacurile din Marea Neagră și Crimeea ca parte a contraofensivei sale lansate la începutul lunii iunie. Cel puțin două nave militare rusești și un sistem de apărare antiaeriană au fost lovite și scoase din funcțiune recent. În plus, ucrainenii ar fi recăpătat controlul asupra platformei de foraj cunoscută drept „Turnurile Boiko”.

Aceste atacuri vizează distrugerea nodului logistic din Crimeea care permite aprovizionarea soldaților ruși desfășurați în sudul Ucrainei, a precizat purtătorul de cuvânt al serviciului militar de informații al Ucrainei (HUR), Andrii Iusov. În sens mai larg, Ucraina intenționează să recupereze această peninsulă din Marea Neagră, care a fost puternic militarizată de Rusia după anexare.

Sabotaj la un aerodrom de lângă Moscova

Pe de altă parte, HUR a anunțat miercuri că „sabotori necunoscuți au aruncat în aer două avioane și un elicopter în regiunea Moscovei”.

„Persoane neidentificate au plantat explozibili pe aerodromul puternic păzit (din Cikalovski, la 30 de kilometri nord-est de Moscova, n. red.) și au aruncat în aer avioanele AN-148 și IL-20 (ambele aparținând Regimentului 354 al Forțelor Speciale), precum și un elicopter MI-28N care fusese anterior implicat activ în doborârea dronelor de atac deasupra regiunii Moscovei”, a precizat HUR.

Luni, unele surse de informații din Rusia au relatat despre izbucnirea unui incendiu în apropierea bazei Cikalovski, fără a oferi detalii.

Rusia răspunde cu valuri succesive de atacuri aeriene

Atacurile efectuate de ucraineni în Crimeea au fost urmate de un răspuns dur din partea rușilor, cu valuri succesive de lovituri cu rachete de croazieră în aproape întreaga țară vecină, de la Harkov la Liov și de la Herson la Kiev.

Potrivit comandantului şef al armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, armata rusă a lansat 43 de rachete în noaptea de miercuri spre joi, dintre care 36 au fost doborâte. Cel puțin 2 persoane au fost ucise într-un atac soldat cu distrugerea unei clădiri rezidențiale din Herson.

„Ne aşteaptă luni dificile: Rusia va continua să atace instalaţiile energetice şi esenţiale ale Ucrainei”, a avertizat pe Telegram adjunctul șefului Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev, Oleksii Kuleba, după ultimul atac aerian masiv al Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 Citiți și judecați voi...

4 „Nu vreau sa fiu ăla din diaspora care se crede cu nasul pe sus, dar las-o dracului de treabă”

5 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”