Cristian Bușoi: Câștigarea luptei împotriva cancerului, prioritatea mea ca raportor pentru viitorul Program de sănătate al UE

Cristian Bușoi: Câștigarea luptei împotriva cancerului, prioritatea mea ca raportor pentru viitorul Program de sănătate al UE

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, a menționat care va fi obiectivul său în calitate de raportor pentru viitorul Program de sănătate al UE: câștigarea luptei împotriva cancerului, în special a cancerului pediatric.

„Cancerul va fi învins de știință. Cercetarea și inovarea trebuie prioritizate și finanțare corespunzător provocărilor uriașe cu care ne confruntăm”, a fost mesajul pe care l-a transmis astăzi Cristian Bușoi la Conferința “Politici de sănătate pentru cancer în era COVID-19”, la care a participat împreună cu vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas și comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Președintele ITRE semnalează că până în 2035 estimările arată că aproape 40% dintre cetățenii UE se vor confrunta cu o formă de cancer: „Astăzi situația acesta îngrijorătoare este amplificată de criza medicală. În multe cazuri, screening-ul și diagnosticul au fost îngreunate, la fel și unele intervenții chirurgicale.”

Cristian Bușrui reiterează că lupta nu trebuie abandonată: „Stă în puterea fiecăruia dintre noi să spunem STOP cifrelor alarmante din statistici. 40% dintre tipurile de cancer pot fi prevenite și, datorită științei, multe forme de cancer, depistate în faze incipiente, se vindecă”, a mai adăugat deputatul.

Pentru o bună coordonare la nivel european, Cristian Bușoi subliniază că la nivel național trebuie să fie înțeleasă importanța Planurilor Naționale de Control al Cancerului și să fie actualizate periodic: „Avem nevoie de Registre pentru cancer, inclusiv pentru cancerul pediatric.”

De asemenea, deputatul european mai menționează că trebuie „să profităm de toate fondurile pe care le avem la dispoziție și să facem investiții pentru a reduce inegalitățile existente pentru stabilirea diagnosticului și ca tratamentul să fie de înaltă calitate pentru toți bolnavii”.

Pentru Cristian Bușoi, viitorul program de sănătate al UE este un program construit în așa fel încât să ne ofere toate pârghiile pentru a avea succes: „La fel, Programul de Cercetare Horizon Europe, cu un buget uriaș pentru următorii șapte ani – 100 de miliarde de euro, care are ca prima misiune lupta împotriva cancerului.”

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

5 Ce se întâmplă în China?