Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită ca testarea în scopul obținerii adeverinței electronice verzi să fie gratuită: Este nevoie și de testare pentru funcționarea normală a activităților

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită ca testarea în scopul obținerii adeverinței electronice verzi să fie gratuită: Este nevoie și de testare pentru funcționarea normală a activităților

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și inovare (ITRE) din Parlamentul European a solicitat ca testarea în scopul obținerii adeverinței electronice verzi să fie gratuită.

Într-o intervenție în Parlamentul European, care a organizat o dezbatere despre acest nou document menit să faciliteze mobilitatea, Cristian Bușoi a punctat că ”este imperativ ca certificatul verde digital să faciliteze libera circulație a cetățenilor și rezidenților Uniunii. Fie că ai un Certificat care să ateste vaccinarea, testarea sau recuperarea după infectare, acesta va fi recunoscut în toate Statele Uniunii, iar mobilitatea în scopul călătoriilor, fie că sunt în interes de serviciu sau în scop turistic, să nu mai fie limitată”, a menționat europarlamentarul.

Acesta a subliniat că ”testarea eficientă și testarea în masă sunt instrumente decisive pentru limitarea răspândirii COVID-19 și a mutațiilor care devin tot mai îngrijorătoare. Tot testerea este o componentă cheie a strategiei menită să stimuleze redresarea economică și să permită funcționarea normală a activităților, mai ales cele educaționale și sociale”.

În acest context, Cristian Bușoi a atras atenția că ”accesibilitatea testelor este fragmentată acum, din cauza prețului testelor și limitării facilităților de testare”.

”În unele state membre, prețul testelor PCR este foarte mare, iar acest lucru îi afectează în special pe tineri, care nu au avut prioritate la vaccinare și nici nu au posibilități financiare pentru a se testa atunci când au nevoie”, a subliniat Bușoi.

”Pentru reîntoarcerea fizică și în siguranță în școli, pentru încurajarea pacienților cronici să revină în spitale ca să își primească tratamentele și pentru a reduce riscul de infectare, pe lângă vaccinare, este nevoie și de testare. Forța de muncă din prima linie, profesioniștii din domeniul sănătății, pacienții, personalul din școli, din universități ar trebui să beneficieze de testare gratuită. În acest sens, invit Comisia să convingă și să susțină statele membre”, a conchis europarlamentarul în intervenția sa în Parlamentul European.

Parlamentul European urmează să adopte mandatul de negociere privind adeverința electronică verde.

Ambasadorii țărilor membre UE au convenit la 14 aprilie asupra mandatului de negociere cu Parlamentul European în ceea ce privește această propunere, care cuprinde o serie de modificări, între care:

  • precizarea faptului că adeverința electronică verde nu este o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și nici un document de călătorie, pentru a sublinia principiul nediscriminării, în special în raport cu persoanele nevaccinate;
  • un nou articol referitor la dimensiunea internațională a adeverinței electronice verzi, care clarifică modul în care ar trebui tratate adeverințele eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor familiilor acestora, precum și resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere legală sau având reședința legală într-un stat membru, care s-au vaccinat în țări terțe;
  • dispozițiile privind protecția datelor au fost consolidate în întregul text al regulamentului principal, în special pe baza avizului comun al Autorității Europene pentru Protecția Datelor și al Comitetului european pentru protecția datelor;
  • textul include acum o dispoziție tranzitorie menită să asigure faptul că statele membre pot continua să utilizeze sistemele existente în prezent pentru o scurtă perioadă de șase săptămâni după intrarea în vigoare a regulamentului principal, până când cadrul privind adeverința electronică verde este pe deplin operațional pe teritoriul lor;
  • textul proiectului de regulament include o dispoziție care permite Irlandei și celorlalte state membre să accepte adeverințele eliberate resortisanților țărilor terțe, pe bază de reciprocitate.

Decizia a fost luată în urma prezentării, la mijlocul lunii martie, de către Comisia Europeană, a unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19 .

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...