Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită intensificarea procesului de digitalizare: Reprezintă motorul ”revoluției industriale”, care va aduce locuri de muncă

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită intensificarea procesului de digitalizare: Reprezintă motorul ”revoluției industriale”, care va aduce locuri de muncă

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European consideră că este nevoie de o intesificare a procesului de digitalizare, care reprezintă motorul ”revoluției industriale”.

”Va aduce locuri de muncă, competitivitate, dezvoltare, bunăstare și grijă sporită față de mediu”, a precizat eurodeputatul român în cadrul dezbaterii ”De ce avem nevoie pentru a atinge obiectivele deceniului digital al Europei”.

”Fără doar și poate, digitalizarea și noile tehnologii vor transforma toate domeniile esențiale și ne vor schimba viața. Capacitatea noastră de a face schimb rapid de informații, de a colecta, de a stoca și de a prelucra date prin algoritmii inteligenței artificiale va spori eficiența și productivitatea și va consolida competitivitatea globală a Uniunii în sectorul industrial”, a subliniat Bușoi.

Acesta a amintit că eurodepuții s-au asigurat că Mecanismul pentru interconectarea Europei și Europa digitală beneficiază de o finanțare necesară pentru a realiza tranziția digitală.

Președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European a dat asigurări că va miliat ”pentru atingerea obiectivelor ambițioase privind politicile climatice, cu o transformare digitală completă și coerentă, pentru o politica industrială, cu o tranziție justă și favorabilă incluziunii, care să nu lase nicio regiune în urmă”.

Publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 11 mai 2021 (data la care s-a dat startul procesului de implementare), Europa Digitală este primul program inclus în bugetul multianual al Uniunii Europene (2021-2027) dedicat în exclusivitate accelerării digitalizării.

Programul face parte dintre cele două priorităţi importante ale Comisiei – Europa mai ecologică şi mai digitală – şi are ca principal obiectiv autonomia tehnologică, astfel încât Europa să nu mai fie dependentă de sisteme şi soluţii provenite din alte continente.

Cu un buget global planificat de 7,5 miliarde de euro, acest program își propune să accelereze redresarea economică și să modeleze transformarea digitală a societății și economiei europene, aducând beneficii tuturor, dar în special întreprinderilor mici și mijlocii.

Inițiativele finanțate prin Europa Digitală se vor axa pe domenii cheie:

  • inteligența artificială;
  • securitatea cibernetică;
  • calculul de înaltă performanță (HPC);
  • competențe digitale;
  • asigurarea unei utilizări largi a tehnologiilor digitale în întreaga economie, inclusiv prin intermediul rețelei de centre de inovare digitală (EDIH).

Programul Europa Digitală nu va aborda aceste provocări în mod izolat, ci va completa finanțarea disponibilă prin alte programe ale UE.

Mecanismul pentru interconectarea Europei va funcționa în perioada 2021-2027 și dispune de un buget semnificativ în valoare de 33,71 de miliarde de euro.

Bugetele pentru fiecare sector vor fi (în prețuri curente):

  • transporturi: 25.81 miliarde euro (inclusiv 11.29 miliarde euro pentru țările beneficiare ale fondurilor de coeziune);
  • energie: 5.84 miliarde euro;
  • sectorul digital: 2.06 miliarde euro.

În domeniul conectivității digitale, sfera de aplicare a programului a fost extinsă pentru a reflecta faptul că transformarea digitală a economiei și a societății în ansamblu depinde de accesul universal la rețele de mare și foarte mare capacitate fiabile și accesibile ca preț. Conectivitatea digitală este, de asemenea, un factor decisiv în reducerea discrepanțelor economice, sociale și teritoriale.

Pentru a fi eligibil să primească sprijin din partea MIE 2.0, un proiect va trebui să contribuie la piața unică digitală și la obiectivele de conectivitate ale UE. Se va acorda prioritate proiectelor care asigură o arie mai mare de acoperire, inclusiv pentru gospodării.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa

3 „Gata, domnule comandant, mă dau bătut!” / Efectul de domino care a dus la destrămarea frontului din Donețk

4 Abuzuri sexuale la Harrods / «Dă-mi puțin lapte din sânii tăi!». Regina fusese avertizată cu privire la „apucăturile” miliardarului Mohamed Al Fayed

5 Dezvăluiri din documentele militare rusești găsite de ucrainenii intrați în Kursk