Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, schimb de opinii cu vicepreședinții Comisiei Europene pe ”temele momentului în UE, cu impact major asupra tuturor statelor membre”

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, schimb de opinii cu vicepreședinții Comisiei Europene pe ”temele momentului în UE, cu impact major asupra tuturor statelor membre”

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, dă asigurări cetățenilor europeni că ”nu sunt singuri în fața acestui tsunami al scumpirilor” energiei.

Acesta a anunțat că, miercuri, la Bruxelles, va avea loc ”o dezbatere foarte importantă privind prețul energiei, problemele pe care le-am înregistrat la nivelul UE, dar și soluțiile posibile care să ridice presiunea de pe consumatorul final: cetățeni și companii.”

”Cu toții ne-am văzut puși în fața unor creșteri semnificative la prețul energiei. În Italia, din decembrie 2020 până la sfârșitul lunii iunie 2021, prețurile la energie au crescut cu 57% și până în prezent au crescut cu încă 80% la peste 150 € / MWh. În Spania +92 € / MWh din ianuarie până în septembrie (+ 167%), în Germania +94 € / MWh din ianuarie până în septembrie (+ 217% ), Franța +90 € / MWh din ianuarie până în septembrie (+ 187%), România +78 € / MWh din ianuarie până în septembrie (+ 140%). Știm care sunt problemele, de unde provin aceste creșteri, fie că vorbim de fluctuațiile prețului la gaz, de jocul pe care îl face Gazprom pentru mărirea profitului precum și a politicii sale de creștere a dependenței țărilor cu mai puține resurse”, a detaliat eurodeputatul.

În acest context, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European a prezentat o serie de soluții ”pe care și cetățenii și companiile trebuie să le cunoască.”

”Soluții adoptate în întreaga Uniune, cu respectarea unor principii extrem de importante: poluatorul plătește, măsurile protecționiste nu trebuie să afecteze economia de piață și nici securitatea energetică a fiecărui stat membru în parte și a UE, în general. O altă soluție ar putea fi achiziția centralizată de gaze, printr-o platformă europeană, cu beneficii atât grație coordonării planificării și aprovizionării, cât și datorită ponderii geopolitice pe care UE o poate avea în gestionarea comerțului în relațiile cu Rusia. Nu în ultimul rând, o discuție se poată pe marginea reducerii TVA, reducerii taxelor și accizelor la energie. Instrumentele pe care le avem acum la îndemână sunt analizate de experți și vor intra în consultare. Cel mai important: cetățenii nu sunt singuri în fața acestui tsunami al scumpirilor. Cu calm, dialog susținut cu industria, cu decizii echilibrate la nivel european și național vom depăși această problemă”, a conchis Cristian Bușoi.

Comisia Europeană va elabora ”un set de instrumente” pentru ca statele membre să poată gestiona această situație fără a încălca normele europene , dând astfel curs solicitărilor venite din partea Spaniei .

De altfel, țara iberică se numără printre statele care au anunțat deja că vor plafona prețurile gazelor naturale, va reduce taxele și va redirecționa profiturile companiei energetice, ca parte a măsurilor menite să scadă prețurile la utilități.

Acesteia i s-a alăturat de curând Italia, care și ea anunțat că analizează o posibilă revizuire a modului în care sunt calculate facturile la electricitate, în încercarea de controla prețurile ce se află în trend ascendent.

La rândul său, Guvernul grec a informat săptămâna trecută că va cheltui 150 de milioane de euro pentru a reduce facturile de consum până la finalul anului, în vreme ce Franța analizază posibilitatea de a extinde programul de acordare de vouchere pentru energie la mai multe gospodării. La acestea se adaugă Franța, care a decis să înghețe prețul gazelor și să scadă taxele pe electricitate.

În ceea ce privește România, premierul Florin Cîțu a detaliat că Guvernul va lua în considerare plafonarea prețului la energie dacă la nivelul UE există ”o masă critică” de țări care să adopte această soluție .

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia