Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE, face apel la guvernele statelor membre și la industria farmaceutică să investească mai mult în inovare, esențială pentru evitarea unor viitoare epidemii

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE, face apel la guvernele statelor membre și la industria farmaceutică să investească mai mult în inovare, esențială pentru evitarea unor viitoare epidemii

Noul Program de Sănătate al Uniunii Europene cu un buget record de 5,1 miliarde de euro reprezintă garanția că pe viitor vom fi mai bine pregătiți pentru a face față presiunii uriașe din timpul unei crize sanitate, a transmis raportorul Parlamentului European pentru acest program Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European în cadrul Health Care Summit 2020, organizat de Politico Europe.

Eurodeputatul român a semnalat că ”pandemia de COVID-19 ne-a arătat clar că trebuie să investim mai mult în sistemele sanitare și în pregătirea pentru crize”.

”Criza medicamentlor cu care ne confruntăm astăzi nu doar în România, ci în întreaga Europă, are printre principalele motive o cerere neașteptat de mare de pe o singură piață. Iar această problemă întărește nevoia urgentă de a dezvolta unități de producție în UE și a întări capacitatea celor existente”, a transmis Bușoi în cadrul evenimentului mai sus amintit.

O altă soluție pe care a propus-o europarlamentarul român este aceea de a revizui protocoalele ”Agenției Europene a Medicamentelor (EMA) și a accelera aprobările studiilor clinice în statele membre în timpul crizelor de sănătate publică. Nu în ultimul rând, avem nevoie de cercetare pentru a descoperi noi medicamente”, a mai spus președintele ITRE din Parlamentul European.

În încheiere, Cristian Bușoi a făcut apel la guvernele statelor membre și la industria farmaceutică ”să investească mai mult în inovare, esențială dacă vrem să câștigăm lupta împotriva cancerului, dacă vrem antibiotice noi sau vaccinuri eficiente și sigure pentru evitarea unor viitoare epidemii”.

Amintim că europarlamentarul Cristian Bușoi a primit undă verde la 13 noiembrie, din partea Parlamentului European, pentru a negocia cu statele membre programul de acțiune a Uniunii în domeniul sănătății, EU4Health.

Cu un buget de 5,1 miliarde de euro, convenit de negociatorii Legislativului european cu președinția germană a Consiliului Uniunii Europene, EU4Health este menit să pregătească mai bine Uniunea pentru amenințările transfrontaliere majore la adresa sănătății și să facă sistemele de sănătate mai reziliente.

Astfel, Uniunea ar putea să facă față atât viitoarelor epidemii, cât și unor provocări pe termen lung cum ar fi îmbătrânirea populației și inegalitățile din domeniul sănătății.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale