Cristian Bușoi, raportor al PE privind Programul de Sănătate al UE: Sunt prevăzute mai multe acțiuni pentru sprijinirea statelor membre în reformarea sistemelor de sănătate pentru a deveni mai reziliente

Cristian Bușoi, raportor al PE privind Programul de Sănătate al UE: Sunt prevăzute mai multe acțiuni pentru sprijinirea statelor membre în reformarea sistemelor de sănătate pentru a deveni mai reziliente

Această criza a dovedit în mod clar nevoia Uniunii Europene pentru instrumente de politică bine definite și finanțate în mod adecvat în general, și în special în domeniul sănătății, a declarat eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE (EU4Health), înaintea votului pe acest dosar în sesiunea plenară din săptămâna 8-11 martie.

„Programul UE pentru sănătate nu este doar un răspuns adecvat la actuala criză COVID, ci vine și să răspundă așteptărilor cetățenilor, așa cum ne arată sondajele Eurobarometru din ultimii ani – cel puțin 70% din populația noastră a cerut și se așteaptă mai mult și mai îndrăzneț la intervenția UE asupra sănătății. De asemenea, noul program de sănătate va oferi o luptă mai bună împotriva provocărilor pe termen lung – cancer, rezistență antimicrobiană, reticența față de vaccinare, lipsa medicamentelor. EU4Health va reprezenta al patrulea program de sănătate al Uniunii, ca instrument separat, pentru perioada 2021-2027 și comparativ cu cel de-al treilea program pentru sănătate, EU4Health va cuprinde mult mai multe acțiuni pentru a sprijini statele membre în domeniul sănătății și completează eforturile pentru reformarea sistemelor de sănătate naționale pentru a deveni mai reziliente”, a declarat Cristian Bușoi.

Acesta a mai prezentat obiectivele programului, printre care se numără consolidare luptei împotriva cancerului, digitalizarea asistenței medicale, încurajarea investițiilor în promovarea îngrijirii medicale și a prevenției unor boli cronice, sprijinirea sesiunilor de formare a personalului medical și a producției de medicamente în UE. De asemenea, Cristian Bușoi a precizat că EU4health va funcționa în sinergii cu alte programe, instrumente și fonduri – Planul UE de combatere a cancerului, Orizont Europa și misiunea sa specifică privind cancerul, Agenda Digitală, Mecanismul de Redresare și Reziliență

EU4Health va consolida lupta Uniunii Europene împotriva cancerului, o prioritate foarte importantă pentru mine personal și pentru grupul meu politic, PPE, dar și pentru mulți colegi, prin acțiuni concrete pentru a aborda lipsa screeningului, diagnosticarea precoce și accesul la tratament și îngrijire, în sinergie cu Planul european de combatere a cancerului.

EU4 Health va digitaliza asistența medicală, în special prin crearea și aplicarea Registrului European eHealth și prin sprijinul pentru crearea și utilizarea platformei viitoare Health Data Space.

EU4health va încuraja statele membre să investească mai mult în promovarea sănătății și prevenirea bolilor, în special pentru bolile cronice precum cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul și se va concentra pe un obiectiv foarte important pe termen mediu, iar pentru mine, reprezentând România, este extrem de important, ca inegalitățile în materie de sănătate să fie reduse. În ciuda tuturor eforturilor depuse de UE în ultimii ani și a progreselor înregistrate în ceea ce privește starea de sănătate și speranța de viață, există încă un acces inegal la serviciile de sănătate la nivelul UE, iar unele dintre aceste inegalități se extind, nu numai între țări, dar și între grupurile de populație din fiecare țară.

EU4Health va sprijini acțiunile de formare a mai multor angajați din domeniul sănătății, va aborda rezistența la vaccinare în UE și va readuce producția de medicamente în Europa.

EU4health va aloca fonduri pentru constituirea unei rezerve a Uniunii de produse esențiale relevante pentru criză și a personalului medical și medical, în sinergie și complementaritate cu alte politici și instrumente ale Uniunii”, a detaliat raportorul PE pentru acest dosar.

Întrucât echipa PE a dorit să asigure cheltuieli minime și cheltuieli maxime, pentru a asigura un echilibru echitabil și că cea mai mare parte a bugetului de 5,1 miliarde de euro va merge în direcția corectă, acordul introduce plafoane, mai spune Cristian Bușoi.

Astfel, un minim de 20% va merge sore prevenirea bolilor și promovarea sănătății, care va fi primul obiectiv general al programului, un minim de 12,5% pentru capacitatea de stocare a produselor esențiale în criză , un minim de 12,5% pentru angajamentele și inițiativele globale și 8% pentru cheltuielile administrative.

 

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?