Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health, a discutat cu directorul regional al OMS Europa despre programul de sănătate al UE și despre digitalizarea sistemului de sănătate

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health, a discutat cu directorul regional al OMS Europa despre programul de sănătate al UE și despre digitalizarea sistemului de sănătate

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European și raportor al acestei instituții pentru programul de sănătate al UE, a avut o întrevedere cu directorul regional al OMS Europa.

Astfel, europarlamentarul a discutat cu Hans Kluge despre ”Programul de Sănătate al UE, pentru care sunt raportor și care va finanța o parte dintre acțiunile comune ale Comisiei Europene cu Organizația Mondială a Sănătății, despre digitalizarea sistemului de sănătate și modul în care putem îmbunătăți politicile de sănătate pentru lupta împotriva cancerului, dar și despre o mai bună apropiere între Parlamentul European și Biroul Regional al OMS Europa”.

Directorul regional al OMS Europa s-a aflat zilele acestea în România unde a participat la o serie de evenimente organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, între care evenimentul intitulat ”Schimbările climatice, relația om-natură și sănătatea publică”, la care a participat și președintele Klaus Iohannis, dar și cel organizat de Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor, în Parlamentul României, la ambele luând parte și eurodeputatul Cristian Bușoi.

Cu prilejul acestora, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European a subliniat că sănătatea mediului în care trăim nu poate fi separată de sănătatea tuturor oamenilor .

”Stă în puterea noastră și a ambițiilor noastră să determinăm schimbarea. Până în 2030 ar trebui să producem cu 55% mai puține gaze cu efect de seră și să folosim cu 50% mai puține pesticide în agricultură. Simultan, trebuie să creștem la 25% producția eco și să împădurim mai mult. Nu în ultimul rând, avem nevoie de investiții în inovare, în toate domeniile. Tehnologia de ultimă generație este, fără îndoială, cea care ne va ajuta să avem mai multă grijă de mediu și să fim mai sănătoși”, a precizat Cristian Bușoi.

În egală măsură, acesta a făcut apel la strategii pentru forța de muncă din domeniul sănătății . ”Avem nevoie, pe de o parte, de strategii pentru forța de muncă în domeniul sănătății: de dezvoltare și formare continuă, și, pe de altă parte, trebuie să oferim profesioniștilor din sănătate garanția accesului la inovare și tehnologii de ultimă generație, pentru ca ei să poată salva vieți, aici, în România. Da, nu avem suficient personal medical și, în unele spitale, condițiile pot fi mult îmbunătățite. Însă, în ciuda unor lipsuri, profesioniștii din sănătate au luptat cu multă dedicare pentru a învinge virusul, au câștigat multe lupte până acum și vor câștiga și războiul. Iar noi, de la București și de la Bruxelles, trebuie să îi ajutăm”, a spus eurodeputatul român.

Programul EU4Health își propune să completeze politicile naționale ale statelor membre, să promoveze coordonarea dintre acestea, să protejeze cetățenii împotriva amenințărilor transfrontaliere grave asupra sănătății, să ofere garanția resurselor necesare pentru ca statele membre să facă față crizelor sanitare, să consolideze sistemele de sănătate, să sprijine utilizarea instrumentelor și serviciilor digitale în domeniul sănătății.

În același timp, Programul va finanța misiuni pentru prevenirea și gestionarea bolilor cronice, susține și promovează vaccinarea și, cel mai important, contribuie la reducerea inegalităților în materie de sănătate.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...