Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health, salută decizia Comisiei Europene de a consolida mandatul EMA: Consolidarea capacităților Agenției Europene pentru Medicamente, esențială

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health, salută decizia Comisiei Europene de a consolida mandatul EMA: Consolidarea capacităților Agenției Europene pentru Medicamente, esențială

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, raportorul pentru EU4Health, a salutat luni decizia Comisiei Europene de a consolida mandatul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) astfel încât să faciliteze un răspuns coordonat la nivelul Uniunii în caz de crize sanitare.

”Această decizie reprezintă o recunoaștere a muncii excelente realizate de EMA în cadrul actualei crize în acordarea într-un mod rapid de consiliere științifică privind noi medicamente și tratamente”, a precizat Bușoi în cadrul unei intervenții în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European.

”Sprijin mandatul, inclusiv pentru EMA, pentru a gestiona penurii, inclusiv pentru dispozitive medicale și dispozitive de înalt risc. Aș dori să subliniez că este esențial să se crească capacitățile EMA, inclusiv personalul, pentru că va fi nevoie de foarte multă expertiză”, a completat eurodeputatul român, mulțumind în același timp Comisiei Europene pentru că a pus sănătatea pe primul loc.

Amintim că la 11 noiembrie, Comisia Europeană a prezentat o serie de propuneri pentru consolidarea cadrului de securitate sanitară al UE și pentru consolidarea pregătirii pentru situații de criză și a rolului de răspuns al principalelor agenții ale UE.

Astfel, pentru a intensifica lupta împotriva pandemiei de COVID-19 și pentru a face față urgențelor sanitare viitoare este necesară o mai bună coordonare la nivelul UE.

Propunerile se concentrează pe modernizarea cadrului juridic actual privind amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății, precum și pe consolidarea pregătirii pentru situații de criză și a rolului de răspuns al principalelor agenții ale UE în domeniu și anume, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Astfel, mandatul ECDC va fi consolidat astfel încât să poată sprijini Comisia și statele membre în următoarele domenii:

– supravegherea epidemiologică prin intermediul unor sisteme integrate care să permită supravegherea în timp real

– planificarea pregătirii și răspunsului, raportarea și auditarea

– punerea la dispoziție a unor recomandări și opțiuni privind gestionarea riscurilor

– capacitatea de a mobiliza și de a desfășura în teren grupuri operative ale UE de asistență medicală pentru a sprijini răspunsul local în state membre

– construirea unei rețele de laboratoare de referință ale UE și a unei rețele de substanțe de origine umană.

Mandatul Agenției Europene pentru Medicamente va fi consolidat astfel încât să faciliteze un răspuns coordonat la nivelul Uniunii în caz de crize sanitare prin:

– monitorizarea și atenuarea riscului de penurie de medicamente și de dispozitive medicale de importanță majoră

– acordarea de consiliere științifică privind medicamentele care ar putea avea potențialul de a trata, a preveni sau a diagnostica bolile care cauzează respectivele crize

– coordonarea studiilor pentru monitorizarea eficacității și a siguranței vaccinurilor

– coordonarea trialurilor clinice.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

5 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?