Cristian Bușoi, raportorul PE pentru programul de Sănătate al UE: Alzheimer Europe solicită CE să restabilească mecanismul de subvenționare din EU4Health pentru ONG-urile din domeniul sănătății

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru programul de Sănătate al UE: Alzheimer Europe solicită CE să restabilească mecanismul de subvenționare din EU4Health pentru ONG-urile din domeniul sănătății

Alzheimer Europe a susținut un apel al ONG – urilor europene din domeniul sănătății care solicită Comisiei Europene să restabilească subvențiile de funcționare în cadrul programului EU4Health pentru a sprijini activitățile de bază ale ONG-urile europene, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European.

”În timpul celei mai mari crize de sănătate publică din memoria vieții, Comisia Europeană adoptă primul plan de lucru al noului program EU4Health care subminează activitățile cheie ale ONG-urilor europene din domeniul sănătății. Alzheimer Europe, organizația umbrelă a 37 de asociații naționale de Alzheimer din 33 de țări europene, a susținut astăzi un apel al ONG – urilor europene din domeniul sănătății care solicită Comisiei Europene să restabilească subvențiile de funcționare în cadrul programului EU4Health pentru a sprijini activitățile de bază ale ONG-urile europene, cum ar fi consolidarea capacităților, instruirea, crearea de rețele și schimbul de bune practici între asociațiile naționale”, a precizat Bușoi într-o postare pe Facebook, citând un comunicat al Alzheimer Europe.

Apelul vine în contextul în urma recentei publicări a programului de lucru anual EU4Health 2021-2022 de către Comisia Europeană.

Astfel, asociația Alzheimer Europe salută bugetul ambițios de 312 milioane de euro pentru pregătirea pentru viitoare crize, prevenirea bolilor, sistemele de sănătate și forța de muncă din domeniul sănătății și digitalizare, dar își exprimă regretul că ”mecanismul de subvenționare pentru ONG-urile europene din domeniul sănătății a fost întrerupt printr-o decizie unilaterală a Comisiei, deși acest mecanism a fost inclus în mod explicit în Programul EU4Health de către Parlamentul European și Consiliul de Miniștri în timpul procesului legislativ care a condus la adoptarea programului”.

De altfel, eurodeputatul Cristian Bușoi se numără printre cei 56 de membri ai Parlamentului European care i-au transmis comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, o scrisoare în care aceștia au recunoscut rolul crucial al organizațiilor societății civile în sprijinirea sănătății globale, recunoscându-le ca fiind ”un partener vital atât pentru instituțiile europene, cât și pentru cele naționale pentru a forma și implementa strategiile de sănătate publică. și politici” și au solicitat urgent Comisiei Europene ”să își revizuiască poziția cu privire la subvențiile de funcționare în domeniul sănătății”.

Alzheimer Europe amintește că la Adunarea Generală a Alianței Europene pentru Sănătate Publică din 2020, comisarul Kyriakides a subliniat ea însăși valoarea ONG-urilor europene din domeniul sănătății.

”În ciuda acestui sprijin politic și în ciuda faptului că subvențiile de funcționare continuă în alte domenii politice ale Comisiei Europene, precum nediscriminarea, dizabilitățile, tineretul, îmbătrânirea și mediul, Planul de lucru adoptat al programului EU4Health abandonează acest mecanism cheie de finanțare de sprijin pentru ONG-urile din domeniul sănătății și riscă să submineze în mod serios munca remarcabilă și de pionierat a organizațiilor europene în domeniul sănătății publice”, deplânge organizația.

Alzheimer Europe este organizația umbrelă a asociațiilor naționale Alzheimer și are în prezent 37 de organizații membre în 33 de țări europene. Declarația misiunii organizației este de a schimba percepțiile, practica și politica pentru a asigura accesul egal al persoanelor cu demență la un nivel ridicat de servicii de îngrijire și opțiuni de tratament.

Sprijinul acordat Alzheimer Europe prin programele de sănătate anterioare sub formă de subvenții de funcționare a acoperit activitățile și inițiativele de bază ale asociației, cum ar fi Grupul european de lucru al persoanelor cu demență, Grupul european de experți guvernamentali în domeniul demenței, cu oficiali ai ministerelor de sănătate din 31 de țările europene, compararea strategiilor și politicilor naționale privind demența prin anuarele sale anuale, discuția și dezvoltarea problemelor și recomandărilor etice, organizarea conferinței sale anuale care reunește între 750 și 1.000 de participanți și dezvoltarea Academiei sale de asociere Alzheimer cu consolidarea capacităților ateliere pentru organizațiile sale naționale membre.

Sursa: caleaeuropeana.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

2 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

3 ULTIMA ORĂ Partizanii ucraineni au aruncat în aer sediul partidului „Rusia Unită” din Melitopol, aflat sub ocupație

4 VIDEO Imagini horror pe Litoral! / Toată plaja din Costinești s-a adunat să vadă un cadavru scos din mare. Mulțimea a fost îndepărtată doar cu jandarmii…

5 Foarte interesante amănunte!