Cristian Pîrvulescu, despre Cabinetul Sorin Grindeanu: Un guvern format și condus de Liviu Dragnea

Cristian Pîrvulescu, despre Cabinetul Sorin Grindeanu: Un guvern format și condus de Liviu Dragnea

Cabinetul lui Sorin Grindeanu este "un guvern format și condus de Liviu Dragnea, în care prim-ministrul joacă un rol absolut formal", apreciază politologul Cristian Pîrvulescu.

Acesta a declarat pentru AGERPRES că miniștrii propuși marți "sunt în general persoane apropiate șefului PSD, foarte puțin cunoscute, cu câteva excepții".

Mai cunoscuți sunt miniștrii propuși de ALDE, a subliniat Pîrvulescu. Politologul a remarcat că, din propunerile PSD, cei cu notorietate sunt Ana Birchall, Petre Daea, Ionuț Vulpescu și Florin Nicolae Jianu.

Restul de propuneri ale social-democraților sunt, în opinia sa, "persoane noi, despre care nu se cunoaște mare lucru".

"Am putea spune că sunt tehnocrați de partid, dacă ne uităm la vice-prim-ministrul Sevil Shhaideh, care are acest profil de tehnocrat de partid apropiat de Liviu Dragnea", a declarat Pîrvulescu.

"În general, e vorba de persoane mai puțin cunoscute și care, așa cum a spus destul de clar Liviu Dragnea, nu vor crea foarte multe probleme șefului partidului. Sorin Grindeanu va avea mai degrabă rolul de a asigura funcționarea orchestrei, dar va fi secondat probabil foarte energic de Sevil Shhaideh", a adăugat politologul.

El a arătat că Shhaideh, care a fost refuzată de președinte ca propunere de premier, "are o putere extraordinar de mare, Ministerul (său — n.r.) este al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și al Fondurilor Europene".

"Practic, va distribui resursele către primari și, cum știm că 52% dintre primari sunt PSD, va distribui resursele către organizațiile PSD", a susținut politologul.

Pîrvulescu apreciază că una dintre sarcinile cele mai grele pentru guvern va fi armonizarea politicii naționale.

"Liviu Dragnea a avut o viziune despre partid — un partid care se bazează pe liderii locali. Asta l-a ajutat să câștige alegerile, asta va crea probleme în armonizarea unei politici naționale. Își asumă o responsabilitate foarte mare, pentru că interesele locale riscă de multe ori să estompeze interesele naționale", a subliniat el.

Politologul a mai spus că Sevil Shhaideh, "neparticipând la ședințele CSAT, neavând acces la informații clasificate, probabil că nu va exista o problemă de același gen ca aceea care ar fi existat dacă era prim-ministru". Totuși, a apreciat el, ea va fi "una din persoanele cele mai expuse din interiorul actualului guvern".

PSD și ALDE au anunțat marți componența noului Guvern .

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”