Cristian Rizea poate fi extrădat în România. Fostul deputat nu va primi azil politic în Republica Moldova

Cristian Rizea poate fi extrădat în România. Fostul deputat nu va primi azil politic în Republica Moldova

Curtea Supremă de Justiţie de la Chişinău i-a respins cererea fostului deputat în procesul privind retragerea azilului politic, relatează Ziarul de Gardă. Fostul deputat poate fi extrădat în România, după ce a fugit în urma unei condamnări definitive 4 ani și 8 luni pentru trafic de influență și spălare de bani.

Fostul deputat a fugit în Republica Moldova FOTO Arhivă

Potrivit deciziei Curții Supreme de Justiție de la Chișinău, Cristian Rizea poate fi extrădat în România, relatează Ziarul de Gardă .

Cristian Rizea a rămas fără cetățenia R. Moldova în noiembrie 2020, printr-un decret semnat de fostul șef de stat Igor Dodon, ca urmare a unui dosar penal privind modul în care a obţinut-o.

Potrivit sursei citate, Rizea a depus anul trecut o cerere cu privire la anularea decretului asupra respingerii cererii sale de acordare a azilului politic.

Prin hotărârea din 21 noiembrie 2022 a Curții de Apel Chișinău, s-a respins cererea de chemare în judecată.

Rizea, refugiat în R. Moldova

Refugiat în Republica Moldova, Cristian Rizea ăși anunța în 2021 candidatura pentru Primăria Oraşului Bălţi, din partea partidului NOI, condus de Vladimir Daghi.

În 2021, la momentul alegerilor anticipate din Republica Moldova, preşedintele Socialiştilor, Igor Dodon, a spus că participarea fostului deputatului român Cristian Rizea în alegerile parlamentare anticipate de la Chişinău reprezintă un „lucru grav pentru Republica Moldova”. Totodată, Igor Dodon i-a reproşat Maiei Sandu că nu întreprinde acţiuni pentru extrădarea lui Cristian Rizea în România, acolo unde a fost condamnat la închisoare cu executare.

Cristian Rizea a menţionat atunci că a avut negocieri cu câteva partide din Republica Moldova, însă, în cele din urmă, în rezultatul unor presupuse presiuni din partea lui Igor Dodon, formaţiunile respective au refuzat să-l includă pe listele lor electorale. În consecinţă, fostul deputat PSD a luat decizia de a candida independent, având nevoie să colecteze 2.500 de semnături.

Fostul deputat PSD a fost condamnat definitiv la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor în 2019, însă înainte de pronunţarea sentinţei a plecat în Republica Moldova, unde a obţinut cetăţenia moldovenească.

Tot în 2020, România, prin Ministerul Justiţiei, a solicitat extrădarea lui Rizea.

După ce a fugit în ţara vecină, Rizea a publicat o carte în care face mai multe dezvăluiri despre persoane care au ocupat poziţii importante în statul român.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...