Cristian Troncotă: Fiecare cetăţean să devină conştient că fără securitate naţională nu poate fi democraţie

Cristian Troncotă: Fiecare cetăţean să devină conştient că fără securitate naţională nu poate fi democraţie

Istoricul Cristian Troncotă, fost decan al Facultăţii de Informaţii din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii a declarat, joi, la Târgu Mureş, cu ocazia lansării noului său volum "Momente şi personalităţi din istoria serviciilor secrete din România", că fiecare cetăţean trebuie să devină conştient că fără securitate naţională nu poate fi democraţie.

"Trebuie ca fiecare cetăţean să devină conştient că fără securitate naţională nu poate fi democraţie, nu poate fi prosperitate în legalitate, nu se pot afirma drepturile omului, nu există loialitate, prestigiu naţional, o imagine pozitivă în lume", a arătat Cristian Troncotă.

Autorul a spus că în această nouă lucrare a fost preocupat să dezvăluie esenţa din istoria modernă şi contemporană a României, în privinţa structurilor informative şi de securitate şi care este raportul între aceste instituţii şi factorul de decizie politică.

"M-a preocupat să dezvălui ceea ce este esenţial în istoria modernă şi contemporană a României, legat de structurile informative şi de securitate şi care este raportul între aceste instituţii şi factorul de decizie politică. Cred că subiectul, întâmplător, poate este şi de actualitate. Este o istorie instituţională, îi spun eu, aşa cum unii scriu istoria evoluţiei economice, cea politică, a partidelor politice, a culturii, istoria militară etc., pe mine m-a preocupat istoria instituţiilor de intelligence şi de securitate din România şi, pe cât posibil, şi un studiu comparativ cu instituţii similare din alte state, mai ales cu cele cu care de-a lungul timpului serviciile de intelligence româneşti au avut o colaborare. Pentru că astăzi cooperarea interagenţie este unul dintre procedeele de bază ale intelligence-ului post modern, adică astăzi nu se mai poate face decât un intelligence de cooperare pentru securitatea globală", a declarat presei Cristian Troncotă.

Lansarea volumul "Momente şi personalităţi din istoria serviciilor secrete din România" a fost organizată, joi, de Departamentul de Istorie şi Ştiinţe Politice al Universităţii "Petru Maior" Târgu Mureş, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană Mureş. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu