Cristina Chiriac: Femeile trebuie să fie conştiente de puterea lor şi să sancţioneze politica, dacă aceasta le ignoră

Cristina Chiriac: Femeile trebuie să fie conştiente de puterea lor şi să sancţioneze politica, dacă aceasta le ignoră

Participarea femeilor în viaţa politică şi publică este esenţială pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă până în 2030, însă datele arată că femeile sunt subreprezentate la toate nivelurile de luare a deciziilor pe plan mondial, iar realizarea parităţii de gen în viaţa politică este departe, conform unui comunicat al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin -CONAF, remis, marţi, AGERPRES.

"O politică ostilă femeilor nu prea mai este posibilă. Până şi politicienii profund machişti ştiu că fără voturile femeilor nu mai pot câştiga niciun fel de alegeri. Femeile trebuie cucerite - cu idei politice. Dar şi cu candidate. Pentru că femeile aleg candidate feminine, dacă au de ales. Cel mai bun exemplu actual îl reprezintă Estonia, devenit unicul stat din lume cu femei atât în funcţiile de preşedinte, cât şi de prim-ministru. De asemenea, în Germania, există formaţiunea conservatoare CDU, care, prin Angela Merkel, a reuşit să convingă electoratul feminin", a declarat Cristina Chiriac, preşedinte CONAF.

Aceasta este de părere că "femeile trebuie aşadar să fie conştiente de puterea lor şi să sancţioneze, în mod consecvent, politica dacă aceasta le ignoră. Este o obligaţie care derivă din dreptul lor de vot, cucerit cu greu şi pentru care multe femei mai luptă încă în diferite colţuri ale lumii pentru ca un mic pas înapoi să nu devină unul mare; pentru a se merge înainte spre binele femeilor din întreaga lume".

Femeile sunt şefi de stat sau de guvern în doar 21 de ţări, iar 119 ţări nu au avut niciodată o femeie lider. În ritmul actual, paritatea în cele mai înalte decizii de putere nu va fi atinsă încă 130 de ani. Doar 10 ţări au o femeie şef de stat şi 13 ţări au o femeie şef de guvern, arată datele Organizaţiei Naţiunilor Unite, citate de CONAF.

La nivel mondial, doar 21% dintre miniştrii guvernamentali sunt femei, iar 14 ţări au un procent de 50% sau mai multe femei în cabinet. Cu o creştere anuală de doar 0,52 puncte procentuale, paritatea de gen în funcţiile ministeriale nu va fi atinsă înainte de 2077, conform aceloraşi date. Cele cinci portofolii cele mai frecvent deţinute de femeile miniştri sunt: familia/copiii/tinerii/vârstnicii/cu dizabilităţi; urmat de afaceri sociale; mediu/resurse naturale/energie; Ocuparea forţei de muncă/forţa de muncă/formarea profesională şi afacerile femeilor/egalitatea de gen.

Datele oficiale din rapoartele ONU 2020 arată că doar 25% din totalul parlamentarilor naţionali sunt femei, în creştere faţă de 11% în 1995. Doar patru ţări au 50% sau mai multe femei în parlament în camere singulare sau inferioare: Rwanda cu 61%, Cuba cu 53%, Bolivia cu 53% şi Emiratele Arabe Unite cu 50%. Alte 19 ţări au atins sau au depăşit 40%, inclusiv nouă ţări din Europa, cinci din America Latină şi Caraibe, patru din Africa şi una din Pacific. Mai mult de două treimi din aceste ţări au aplicat cote de gen - fie cote de candidaţi legislaţi, fie locuri rezervate - deschizând spaţiu pentru participarea politică a femeilor în parlamentele naţionale.

La nivel global, există 27 de state în care femeile reprezintă mai puţin de 10% din parlamentari în camerele unice sau inferioare, inclusiv patru camere simple / inferioare fără femei deloc. În ritmul actual de progres, paritatea de gen în organismele legislative naţionale nu va fi atinsă până în 2063, semnalează CONAF.

"Participarea politică echilibrată şi partajarea puterii între femei şi bărbaţi la luarea deciziilor este ţinta convenită la nivel internaţional. Ca urmare, implicarea femeilor în politică nu mai poate fi ignorată. Majoritatea ţărilor din lume nu au atins echilibrul de gen, însă se militează la nivel cel mai înalt pe acest aspect. Există dovezi consolidate şi din ce în ce mai mari potrivit cărora conducerea femeilor în procesele decizionale politice le îmbunătăţeşte. Îmi doresc ca la nivel naţional să fie promovate tot mai multe doamne în politică pentru a crea echilibru. În afaceri, în politică şi la nivelul societăţii în ansamblul său, nu ne putem valorifica pe deplin potenţialul decât dacă utilizăm tot talentul şi toată diversitatea de care dispunem", a punctat Cristina Chiriac. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante