Cristina Tarcea, mesaj UCIGĂTOR după raportul GRECO! Cere demisia celor care au ÎNGROPAT Justiția!

Cristina Tarcea, mesaj UCIGĂTOR după raportul GRECO! Cere demisia celor care au ÎNGROPAT Justiția!

”Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!”, spune Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți, într-o declarație pentru  G4Media.ro după apariția raportului GRECO.

Tarcea se întreabă retoric dacă după apariția raportului extrem de critic vor apărea demisii.

Declarația integrală a Cristinei Tarcea:

Raportul de follow up referitor la Raportul ad hoc privind România exprimă aceleaşi preocupări şi îngrijorări în ceea ce priveşte „legile justiţiei” ce s-au reflectat şi în sesizările pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a transmis Curţii Constituţionale în cadrul procesului de verificare a constituţionalităţii modificărilor propuse de Parlament şi agreate de o parte a Consiliului Superior al Magistraturii.

Mă refer aici la:
– Lipsa de transparenţă şi dialog
– Riscul plecărilor din magistratură şi promovărilor arbitrare
– Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ)
– Slăbirea independenţei judecătorilor şi procurorilor

Îmi amintesc că, pe toată durata procesului legislativ, dar şi ulterior, în ciuda tuturor argumentelor, se afirma obsesiv în spaţiul public că nici o modificare din legile justiţiei nu este de natură a afecta independenţa magistraţilor.

Astăzi, prin raportul publicat, GRECO afirmă în termeni lipsiţi de echivoc că este în mod serios îngrijorat de consecinţele nerespectării recomandărilor privind SIIJ asupra independenţei sistemului judiciar şi insistă ca această unitate de parchet să fie desfiinţată.

Mai constată GRECO, că modificările legilor justiţiei şi deciziile Curţii Constituţionale reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei magistraţilor şi că modul în care este reglementată răspunderea magistraţilor reprezintă un risc de presiune asupra judecătorilor si procurorilor.

Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus şi susţinut necondiţionat modificări legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor.

Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?

Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!”


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…