Criticul Alex Ştefănescu: Coposu a inspirat evoluţia fastă a vieţii politice de la noi din ultimele săptămâni

Criticul Alex Ştefănescu: Coposu a inspirat evoluţia fastă a vieţii politice de la noi din ultimele săptămâni

Corneliu Coposu a inspirat evoluţia bună, fastă a vieţii politice de la noi din ultimele săptămâni, a afirmat, luni seară, criticul literar Alex Ştefănescu la lansarea unei cărţi de poeme aparţinând Seniorului.

"Cred că nu întâmplător. Cred că ţara s-a pregătit să-l omagieze prin această evoluţie a vieţii politice care m-a bucurat din toată inima. Pentru că ce se-ntâmplă la noi e un început de renaştere. Să sperăm că va merge mai departe", a spus Ştefănescu.

Un volum de versuri aparţinând Seniorului, gândite în detenţie şi scrise după 17 ani, la ieşirea din închisoare, a fost lansat, luni, în Sala Mare a TNB, cu ocazia celei de-a VI-a ediţii a Galei "Corneliu Coposu", organizate de Fundaţia "Corneliu Coposu", împreună cu Fundaţia "Hanns Seidel" şi Fundaţia Academia Civică.

Criticul a evidenţiat "direcţiile" regăsite în poezia lui Corneliu Coposu, amintind: religiozitatea senină, dimensiunea filosofică, atitudinea umanistă faţă de lume, ludicul şi capacitatea de a zugrăvi în versuri "o natură feerică, care bucură şi încântă".

Actorul Ion Caramitru a citit o serie din cele mai frumoase poeme ale lui Corneliu Coposu, amintind că prefaţa volumului este semnată de poeta şi activistul civic Ana Blandiana, cea care a girat apariţia lucrării.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


În deschiderea evenimentului, episcopul eparhial greco-catolic de Bucureşti, Mihai Frăţilă, a rostit o rugăciune în memoria Seniorului.

Moderatorul galei, preşedintele Fundaţiei "Corneliu Coposu", Ion-Andrei Gherasim, a dat citire unui apel la deschidere a unui proces internaţional al comunismului.

Au fost decernate premiile Galei "Corneliu Coposu" pentru eseu.

La finalul galei, celebrul artist olandez Jan Akkerman, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti ai lumii, a susţinut un concert caritabil.

Sumele obţinute din vânzarea biletelor şi din alte donaţii vor fi direcţionate către şcolile cu predare în limba română din nordul Bucovinei (Ucraina), pentru realizarea şi dotarea laboratoarelor de limba şi literatura română.

* Corneliu Coposu s-a născut pe 20 mai 1914, la Bobota, în judeţul Sălaj. Între 1937-1940 a fost secretar personal permanent al lui Iuliu Maniu, pe care îl însoţeşte în toate misiunile şi negocierile politice importante. În 1940, a primit titlul de secretar politic al lui Iuliu Maniu, îndeplinind această funcţie până la arestarea sa şi a lui Maniu, la 14 iulie 1947. Pe 14 iulie 1947, a fost arestat împreună cu întreaga conducere a PNŢ. Este pus în libertate după 17 ani petrecuţi în închisorile comuniste. Revine în viaţa politică după Revoluţia din 1989, în calitate de preşedinte al PNŢCD.

Corneliu Coposu a murit pe 11 noiembrie 1995, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu Catolic. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 Amănunte de culise / Oprescu stătea într-o zonă exclusivistă din Atena. Se pregătea să plece spre o insulă din Marea Egee

5 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…