Criza din Mediterana de Est: Grecia a ratificat un acord cu Egiptul privind împărţirea zonelor maritime

Criza din Mediterana de Est: Grecia a ratificat un acord cu Egiptul privind împărţirea zonelor maritime

Parlamentul grec a ratificat joi seară un acord bilateral privind delimitarea zonelor maritime de exploatare a hidrocarburilor în estul Mediteranei între Grecia şi Egipt, care provoacă nemulţumirea ţării vecine Turcia, relatează AFP.

Acest acord este considerat ca o ripostă la acordul turco-libian semnat la sfârşitul anului 2019 care permite Turciei să aibă accces la un spaţiu maritim mare în estul Mediteranei, unde au fost descoperite importante zăcăminte de hidrocarburi în ultimii ani.

Ratificarea acordului survine în plină criză a relaţiilor greco-turce în estul Mediteranei, unde cele două ţări vecine, ambele membre ale NATO, îşi dispută controlul asupra unor zone maritime bogate în hidrocarburi.

În baza acestui tratat, Egiptul şi Grecia sunt de acum autorizate să obţină fiecare beneficii maxime din resursele disponibile în zona economică exclusivă (ZEE), în special din rezervele de petrol şi gaz.

În total, 178 de deputaţi din cei 300 din parlamentul grec au votat în favoarea acordului greco-egiptean. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina