Criza din Ucraina: Masacrul de la Odessa împinge ţara pe marginea prăpastiei

Criza din Ucraina: Masacrul de la Odessa împinge ţara pe marginea prăpastiei

Prima ofensivă serioasă organizată de guvernul de la Kiev şi zecile de decese din Odessa au dus la cele mai grave tensiuni dintre Rusia şi Occident de după Războiul Rece, transmite AP. Kremlinul a transmis că bătălia pentru oraşul Slaviansk controlat de separatişti proruşi a distrus Pactul de la Geneva, încheiat cu scopul de a pune capăt tulburărilor din ţara profund divizată.

Operaţiunea antiteroristă continuă sâmbătă la Kramatork şi Slaviansk

Forţele ucrainene au reluat operaţiunea militară împotriva separatiştilor proruşi din Kramatorsk chiar de la primele ore ale dimineţii de sâmbătă. Potrivit ministrului de Interne de la Kiev, trupele guvernamentale nu se vor opri aici. Totuşi, Arsen Avakov nu a oferit nicio informaţie despre numărul victimelor. Trupele guvernamentale au distrus două puncte de control instalate ilegal de separatişti în apropiere de aeroportul din Kramatorsk.

Imagini de la Kramatorsk


Agentia de presă rusă Ria Novosti scrie că 10 oameni şi-au pierdut viaţa în timpul confruntărilor de azi-noapte, iar alţi 30 de oameni au fost răniţi, dintre care 10 au fost spitalizaţi. Informaţiile publicate în presă nu au fost confirmate oficial de Kiev.

Forţele ucrainene au reuşit să preia controlul asupra unui turn de televiziune din oraşul Kramatorsk. Operaţiunea antiteroristă de amploare lansată de Kiev continuă şi în oraşul Slaviansk. Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că bilanţul militarilor ucraineni morţi în această localitate a ajuns la patru. Între timp, RIA Novosti scrie că la Kramatorsk sunt cel puţin doi morţi şi zeci de răniţi.

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov a precizat că separatiştii folosesc locuitorii drept scuturi umane şi a cerut Rusiei să înceteze acţiunile împotriva ţării sale.

"Vreau să mă adresez conducerii Federaţiei Ruse. Încetaţi isteria, ameninţările şi intimidările, atunci când vă referiţi la evenimentele care au loc în Ucraina. Dacă sunteţi îngrijoraţi de violarea drepturilor etnicilor ruşi, ocupaţi-vă întâi de drepturile locuitorilor din ţara voastră, care sunt încălcate în mod sistematic", a spus Turcinov.

Rusia: „Am pierdut influenţa asupra proruşilor“

De cealaltă parte, Rusia susţine că „a pierdut influenţa“ asupra militanţilor proruşi din Ucraina, iar în contextul violenţelor actuale organizarea alegerilor prezidenţiale pe 25 mai ar fi absurdă, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

„De acum înainte, Rusia şi-a pierdut influenţa asupra acestor oameni, pentru că va fi imposibil să-i convingem să predea armele, în condiţiile în care există o ameninţare directă la viaţa lor“, a transmis Peskov.

Întrebat cum va răspunde Rusia la escaladarea crizei din Ucraina, el s-a limitat la a spune că nu are un răspuns la această întrebare, întrucât este un element nou pentru ei. În schimb, a subliniat că responsabilitatea pentru vărsarea de sânge de la Odessa o poartă Kievul şi susţinătorii săi occidentali.

Kievul susţine ca are dovezi că Rusia este implicată în răpirea observatorilor OSCE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat că deţine dovezi incontestabile privind implicarea Moscovei în răpirea reprezentanţilor OSCE de către militanţii pro-ruşi. Potrivit unui comunicat al serviciilor speciale ucrainene, în pofida faptului că partea rusă declară că Ucraina se face vinovată de răpirea observatorilor OSCE, există dovezi care demonstrează contrariul.

Astfel, colaboratorii Serviciului de Securitate al Ucrainei au interceptat o convorbire telefonică dintre reprezentantul liderului de la Kremlin, Vladimir Lukin, şi unul dintre liderii separatiştilor, care fac parte din grupul „Strelkov”, Igor Girkin. Autorităţile de la Kiev spun că înregistrarea convorbirii demonstrează clar că acţiunile rebelilor au fost coordonate de autorităţile de la Moscova, iar „implicarea activă” a delegaţiei ruse în eliberarea ostaticilor este doar o înscenare”, a mai comunicat Serviciul ucrainean de Securitate.

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa reţinuţi de insurgenţi de 8 zile în Slaviansk au fost eliberaţi, a anunţat un oficial rus sâmbătă dimineaţă. „Toate cele 12 persoane (opt străini - observatori OSCE - şi patru ucraineni) ce figurau pe lista mea au fost eliberate“, a anunţat emisarul rus Vladimir Lukin.

„Observatorii militari au fost eliberaţi, dar nu vom face niciun comentariu pe această temă până când nu vor ajunge într-un loc sigur“, a declarat şi purtătorul de cuvânt al organizaţiei Natasha Rajakovic, confirmând anunţul făcut anterior de emisarul special Vladimir Lukin.

Interceptarea SBU cu ostaticii OSCE

Rusia întrerupe zborurile Aeroflot către Harkov şi Doneţk

Aeroflot anunţă că opreşte zborurile spre Harkov şi Doneţk. Decizia vine după ce autorităţile de la Kiev au interzis aeronavelor companiei ruse să intre în spaţiul aerian al Ucrainei.

Interdicţia este valabilă până pe 5 mai. Biletele pot fi anulate fără penalizări. Agenţia federală rusă a aviaţiei -Rosaviaţia - a calificat măsura drept o „nerespectare fără precedent a acordurilor internaţionale”, subliniind că interdicţia încalcă drepturile pasagerilor şi duce la instituirea unei blocade umanitare împotriva locuitorilor din sud-estul Ucrainei. Reprezentanţii instituţiei au dat asigurări că Rusia nu va răspunde în aceeaşi manieră şi nu va închide spaţiul aerian pentru companiile din Ucraina.

Lupte pentru Slaviansk

Armata ucraineană a atacat vineri Slaviansk, reuşind să captureze cele mai importante puncte de control din afara bastionului cu preţul doborârii a două elicoptere ale sale, dar nu a reuşit să pătrundă şi în centrul oraşului.

Cea mai mare vărsare de sânge a avut loc la Odessa. Un miting proucrainean la care au participat aproximativ 1.500 de suporteri ai cluburilor de fotbal, înaintea unui meci programat vineri seară, a fost atacat de sute de militanţi proruşi cu căşti de protecţie şi dotaţi cu bâte. Cele două tabere au aruncat cocktailuri Molotov, pietre smulse din caldarâm şi explozibili. Martorii oculari susţin că au văzut cum militanţii proruşi trăgeau în civili de pe acoperişurile unor clădiri. În aceste confruntări, cel puţin 3 persoane au fost ucise.

Trei zile de doliu la Odessa

Trei zile de doliu au fost declarate în Odesa, după ce peste 40 de oameni au murit în urma confruntărilor sângeroase între un grup de separatişti proruşi şi două grupuri de microbişti ucraineni.

Vineri seară, activişti proucraineni au atacat o tabără în care susţinătorii proruşi îşi instalaseră corturile, forţându-i pe aceştia să se refugieze în „Clădirea Sindicatelor“, care ulterior a fost incendiată. Poliţia a declarat că 31 de persoane au murit din cauza fumului sau în urma încercărilor de a se salva sărind pe geamurile de la etaj. Presa din Republica Moldova scrie că printre victime s-ar afla 15 cetăţeni ruşi şi 10 originari din Transnistria. Informaţia nu a fost, însă, confirmată din surse oficiale.

Imagini cu clădirea incendiată

Potrivit martorilor, manifestanţii proruşi au tras mai multe focuri din arme pneumatice şi de foc, iar la locul incidentului au fost găsite mai multe gloanţe, inclusiv de la automate Kalaşnikov.

Întrebată cine a aruncat cocktailurile Molotiv în clădire, activista proucraineană Diana Berg a precizat: „oamenii noştri, dar acum tot ei îi ajută să se salveze din clădirea în flăcări“, scrie „Washington Post“.

În timpul confruntărilor, au fost avariate mai multe maşini şi o clădire. În legătură cu situaţia creată, guvernatorul oraşului, Vladimir Nemirovski, a convocat o şedinţă de urgenţă la care au participat şeful procuraturii şi al miliţiei locale. Ulterior, acesta a declarat că forţele de ordine se fac vinovate pentru evenimentele tragice care au avut loc, pentru că nu au reacţionat promt pentru a opri violenţele.

În urma violenţelor din Odessa, peste 130 de persoane au fost reţinute. Ele riscă acuzaţii care variază de la participarea la revolte până la crimă cu premeditare.

Reacţia Rusiei

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a declarat vineri că atacul asupra oraşului Slaviansk a fost organizat cu intenţia de a proteja civilii de „mercenarii statelor străine, de teroriştii şi criminalii care iau ostatici, ucid şi torturează persoane şi ameninţă integritatea teritorială şi stabilitatea Ucrainei“.

Însă un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin a numit ofensiva un act „criminal“ şi a spus că a „distrus ultima speranţă pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Geneva“ încheiate pe 17 aprilie, pentru a dezamorsa criza. Conform acordului semnat de Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană, separatiştii urmau să depună armele şi să părăsească clădirile guvernamentale pe care le-au ocupat în estul Ucrainei.

„Rusia primeşte cu indignare informaţiile despre noua crimă comisă la Odesa şi îndeamnă Kievul şi susţinătorii săi occidentali să pună capăt anarhiei şi să îşi asume responsabilitatea în faţa poporului ucrainean. Aceste evenimente tragice sunt considerate de Moscova ca un nou semn de iresponsabilitate ucigaşă a autorităţilor de la Kiev”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe al Rusiei.

Reacţia SUA

La Washington, preşedintele american Barack Obama şi-a întărit vineri sprijinul faţă de ofensiva Ucrainei şi a transmis că SUA şi Europa sunt unite în determinarea de a impune sancţiuni suplimentare dacă Rusia continuă să destabilizeze ţara. „Noi nu vrem să pedepsim Rusia, ci să o determinăm să opteze pentru calea dreaptă. Nu vom avea altă soluţie decât să impunem sancţiuni mai severe dacă Rusia perturbă alegerile prezidenţiale programate pentru 25 mai, sancţiuni care vor slăbi şi mai mult Rusia din punct de vedere economic. În contextul în care forţele ucrainene încearcă să restabilească ordinea în estul ţării este evident pentru întreaga lume că aceste grupuri sprijinite de Rusia nu sunt nişte protestatari paşnici. Vorbim despre militanţi puternic înarmaţi, care beneficiază de sprijinul Rusiei“, a transmis Barack Obama vineri.

Însă violenţele „inacceptabile“ de la Odesa au fost condamnate de Statele Unite, care au făcut din nou apel la autorităţile din Ucraina şi Rusia să restaureze ordinea.

„Violenţa şi dezordinea care au condus la atât de mulţi morţi şi răniţi sunt inacceptabile. Cerem celor două părţi să lucreze împreună pentru restaurarea calmului, legii şi ordinii”, se arată într-un comunicat al Departamentul american de Stat.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/ucraina" target="_blank">View the story "Ucraina " on Storify</a>]

Soldați ucraineni stau de pază la un punct de control de lângă Slaviasnk FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Alin Stoica, declarații revoltătoare despre România în presa belgiană

2 Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ

3 Punct de cotitură în război? / Rusia lansează în premieră rachete din Marea Azov asupra Ucrainei

4 VIDEO „Există o singură civilizație inteligentă în Calea Lactee”

5 Radioul Ministerului Apărării din Rusia: „În Moldova, oamenii au un singur rinichi pentru că occidentalii au nevoie de piese de schimb”