Criză în armata poloneză. Șeful Statului Major a demisionat. Opoziţia cere demisia ministrului apărării

Criză în armata poloneză. Șeful Statului Major a demisionat. Opoziţia cere demisia ministrului apărării

Şeful statului major şi comandantul pentru operaţiuni ai armatei poloneze au demisionat din funcţie, cu cinci zile înainte de alegerile legislative, informează AFP, care îi citează pe purtătorii de cuvânt ai celor doi oficiali polonezi.

Șeful statului major polonez a demisionat FOTO SHUTTERSTOCK

Cei doi comandanţi nu au precizat motivele demisiilor lor, însă mass-media din Polonia menţionează un conflict cu ministrul apărării.

"Generalul Rajmund Andrzejczak şi-a prezentat luni demisia din postul de şef al statului major", a declarat pentru AFP purtătoarea sa de cuvânt, colonelul Joanna Klejszmit. "Ca orice alt soldat, el are dreptul să demisioneze fără să-şi motiveze decizia", a adăugat ea.

Comandantul pentru operaţiuni, generalul Tomasz Piotrowski, a demisionat la rândul său din funcţie.

Potrivit mass-media din Polonia, cei doi ofiţeri, care ocupau aceste funcţii din 2018, au decis să demisioneze în urma unui îndelungat conflict cu ministrul polonez al apărării Mariuz Blaszczak şi se opuneau tentativelor de a implica armata în campania electorală.

Aceasta este cea mai mare criză din armata poloneză din ultimii ani.

După ce cei doi militari şi-au făcut publică decizia de a demisiona, opoziţia poloneză a cerut demisia ministrului apărării.

"E război în Ucraina, război în Orientul Mijlociu, iar armata poloneză se destramă. Acţiunile partidului Lege şi Justiţie (PiS, la putere) ne lasă fără apărare în cea mai mare criză", a declarat Krzystof Gawkowski, preşedintele grupului parlamentar Noua Stângă, pe platforma X (fosta Twitter).

Demisiile vin pe fondul tensiunii crescute în eșaloanele superioare ale forțelor armate și guvern, după ce ministrul apărării Mariusz Blaszczak a acuzat în luna mai că armata nu l-a informat despre o rachetă care se îndrepta spre țară, relatează Reuters.

Presa poloneză a relatat că un obiect militar găsit într-o pădure din nordul Poloniei în aprilie era o rachetă rusă KH-55 și că forțele armate poloneze au văzut un obiect intrând în spațiul aerian al țării în decembrie, dar apoi i-au pierdut urma.

Varşovia a fost unul dintre principalii furnizori de arme pentru Ucraina şi rămâne o ţară-cheie pentru transferul de arme şi de echipamente militare occidentale către Kiev.

Tulburată de invazia Rusiei în Ucraina vecină, Polonia a crescut cheltuielile militare la aproximativ 4% din PIB în acest an și a mutat soldați la granița cu Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, mai notează Reuters.

În contextul în care în Polonia vor avea loc alegeri foarte disputate pe 15 octombrie, experții au declarat că ritmul cheltuielilor militare și dezbaterea internă în jurul acestora sunt determinate în parte de campania electorală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat