Criză în Polonia: Ministrul de interne acuză opoziția că a încercat să preia ilegal puterea

Criză în Polonia: Ministrul de interne acuză opoziția că a încercat să preia ilegal puterea

Ministrul polonez de interne Mariusz Blaszczak a acuzat sâmbătă partidele de opoziție că au încercat să preia puterea în mod ilegal, în contextul în care mai mulți parlamentari ocupă pentru a doua zi sala unde au loc ședințele de plen ale parlamentului, în cea mai puternică dispută politică din ultimii ani, relatează Reuters.

La primele ore ale dimineții de sâmbătă, poliția a spart cu forța un blocaj la ieșirile din clădirea legislativului din centrul Varșoviei, ridicat de protestatari care susțin că parlamentarii formațiunii de guvernământ, Partidul Lege și Justiție (PiS), au încălcat Constituția prin adoptarea, vineri, a Legii bugetului pe 2017.

Un purtător de cuvânt al partidului Platforma Civică (PO), cel mai mare grup de opoziție din parlament, a spus că 20-30 de membri ai formațiunii ocupă cu rândul sala de sesiuni plenare.

"Întregul grup parlamentar al PO se află în Sejm", a declarat Grabiec pentru Reuters.

Aproximativ 30 de protestatari se aflau în continuare în fața Sejm-ului, camera inferioară a parlamentului, potrivit unui corespondent Reuters.

Criza a început vineri, când parlamentarii opoziției au protestat împotriva intenției Partidului Lege și Justiție de a limita accesul presei în parlament, blocând intrarea pe podiumul din sala ședințelor de plen înainte de votul pe buget.

Bugetul a fost în cele din urmă adoptat, în urma unui vot care s-a desfășurat într-o sală din apropiere, ceea ce a dus la escaladarea conflictului dintre opoziție și PiS, care, într-un an de la prelua puterii, și-a extins autoritatea prin intensificarea controlului asupra instituțiilor media publice și prin slăbirea prerogativelor celei mai înalte instanțe a țării.

"În opinia mea, evenimentele de ieri au fost o încercare ilegală de preluare a puterii", a spus ministrul de interne Mariusz Blaszczak la postul privat de radio RMF FM.

Ryszard Petru, liderul partidului de opoziție Nowoczesna, a afirmat că sunt programate noi proteste în cursul zilei de sâmbătă în fața Palatului Prezidențial, în centrul Varșoviei.

"Dacă actuala situație, în care PiS a pierdut încrederea populației, va continua, vor fi necesare alegeri anticipate", a declarat Petru la postul privat de știri TVN 24.

Premierul Beata Szydlo, liderul PiS, conservatorul Jaroslaw Kaczynski, și alți responsabili ai formațiunii au fost blocați timp de mai multe ore în parlament în cursul nopții de vineri spre sâmbătă din cauza manifestanților de la intrările în clădirea legislativului.

Înspre dimineață, șefa guvernului și liderii PiS au fost în cele din urma evacuați din parlament, sub protecția polițiștilor, după ce forțele de ordine au intervenit și au spart blocajul protestatarilor.

"Constituție", "Mass-media libere" și "Nu veți ieși până la Crăciun" au fost scandările manifestanților au fluturat drapele naționale.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu

2 „Am primit peste o mie de cereri în căsătorie” / Cine este ucraineanca

3 VIDEO „Acei băieți au văzut mai mulți sâni decât am văzut eu în toată viața mea” / Influenceriță pe TikTok a fost arestată pentru pornografie

4 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au distrus două depozite strategice ale rușilor!

5 Documente secrete / „Putin gândește puțin și e disperat. Se teme de pericolul unei victorii ucrainene”