Criza refugiaților: Presiunea crește din nou la granița ungară

Criza refugiaților: Presiunea crește din nou la granița ungară

Numărul migranților care intră clandestin în Ungaria trecând gardul de sârmă ghimpată ridicat anul trecut de Budapesta la frontiera cu Serbia și cu Croația a crescut masiv în ultimele zile, a anunțat luni poliția ungară, citată de AFP. Peste 500 de migranți au fost reținuți după ce au intrat ilegal în Ungaria de vineri până duminică, aproape la fel de mulți ca pe tot parcursul lunii ianuarie, când 550 de persoane au fost arestate, potrivit unor statistici oficiale.

Printre migranți sunt tot mai mulți originari din Africa de Nord, Kosovo, Pakistan, dar și din țări ca Haiti și Sri Lanka, ale căror șanse de azil în Uniunea Europeană sunt foarte reduse, spre deosebire de refugiații sirieni.

Aceasta a coincis cu anunțul Austriei — principală țară de tranzit — de înăsprire a controalelor la frontierele sale, pledând vineri pentru aplicarea unui sistem de distribuire a migranților în baza unor cote obligatorii. Mai multe țări balcanice au înăsprit măsurile în consecință.

Ungaria a reușit să oprească tranzitarea teritoriului său de către migranți după ce și-a sigilat cu sârmă ghimpată frontiera cu Serbia la jumătatea lunii septembrie și cu Croația, după o lună. Acest lucru a deviat fluxul de migranți spre Slovenia.

Aproximativ 300.000 de persoane au trecut anterior prin Ungaria, un nivel record înregistrându-se în data de 23 septembrie — 10.046 de refugiați. După închiderea frontierelor, numai 270 de persoane au trecut gardul de sârmă ghimpată în noiembrie.

În total, 1.325 de migranți au fost urmăriți în justiție în Ungaria începând cu luna septembrie pentru trecerea ilegală a frontierei ungare.

Premierul ungar Viktor Orban, criticat vehement în străinătate pentru ridicarea gardului de sârmă ghimpată, și-a anunțat planurile de a consolida apărarea granițelor țării. Ungaria a anunțat că este pregătită să ridice un gard și la granița cu România dacă fluxul de migranți s-ar deplasa în această direcție.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

2 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

3 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

4 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...

5 Foarte interesante amănunte!