Criză umanitară fără precedent în Fâșia Gaza

Criză umanitară fără precedent în Fâșia Gaza

Νiciun strop de apă, nici un bob de grâu, nici un litru de combustibil nu a fost permis să ajungă în Fâșia Gaza în ultimele opt zile. În timp ce numărul morţilor din Gaza creşte, cadavrele sunt depozitate în camioane de îngheţată. Oficiali din domeniul sănătăţii din Fâşia Gaza, condusă de Hamas, au recurs la depozitarea cadavrelor palestinienilor ucişi de loviturile aeriene israeliene în camioane frigorifice pentru îngheţată, deoarece mutarea lor în spitale este prea riscantă, iar cimitirele nu au spaţiu suficient, relatează Reuters.

Foto Profimedia

Spitalele din Gaza mai au combustibil pentru generatoare doar pentru aproximativ 24 de ore, a anunţat biroul umanitar al ONU (OCHA), potrivit „The Guardian“.

Peste 3.000 de palestinieni au murit și alți 9.000 au fost răniți în urma bombardamentelor israeliene în Fâșia Gaza, iar cei care supravieţuiesc se confruntă cu evacuări forţate şi cu lipsa apei .

Locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene, a declarat că IDF estimează că aproximativ 500.000 de oameni au părăsit până acum partea de nord a Gazei şi a acuzat Hamas că a îngreunat situaţia pentru cei care încearcă să plece spre sud, informează BBC.

Philippe Lazzarini, comisarul general al agenției ONU pentru ajutor și lucru în Orientul Mijlociu (UNRWA), a vorbit despre situația extrem de gravă. Lazzarini spune că Fîșia Gaza rămâne rapid fără apă și electricitate și că populația se confruntă cu penurii severe de hrană și medicamente. „Gaza este sugrumată și pare că întreaga lume și-a pierdut umanitatea în acest moment. Vorbind de problema lipsei apei – știm cu toții că apa înseamnă viața – Gaza rămâne fără apă, iar Gaza rămâne fără viață”. El a descris o catastrofă umanitară în care mii de oameni caută adăpost în centrele UNRWA, iar resursele sunt în cantități extrem de mici. „Numărul oamenilor care caută adăpost în școlile și în alte unități ale noastre în sud este absolut copleșitor și nu mai avem capacitatea să-i ajutăm”, a adăugat el. Israelul a anununțat, ieri, că reia aprovizionarea cu apă în Gaza.

Orientul Mijlociu se află pe „marginea prăpastiei”, a avertizat, duminică, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, îndemnând, totodată, gruparea islamistă Hamas să elibereze imediat toţi ostaticii şi a făcut apel la un acces umanitar rapid în Fâşia Gaza.

Apelul Facțiunii Democrate Reformiste a Fatah

„Pe măsură ce genocidul necruțător al Forțelor militare de ocupație israeliene din Fâșia Gaza intră în a zecea zi consecutivă, lumea este martoră la o catastrofe de neconceput și escaladare provocată poporului palestinian. Evenimentele chinuitoare care s-au desfășurat dezvăluie o tragedie umană profundă, iar Fracțiunea Democrată Reformistă a Fatah este o voce a conștiinței, solicitând atenție și intervenție internațională imediată“, se arată într-un comunicat al Fracțiunii Democrate Reformiste a Fatah din 16 octombrie.

Dimitri Diliani, purtătorul de cuvânt al Fracțiunii Democrate Reformiste a Fatah, deplânge: „Atacurile militare israeliene persistente, conform celor mai recente date oficiale de la ora 11:30 și confirmate de Comisia Internațională „Hashd”, au luat viața a 2.750 de persoane, printre aceștia 870 de copii nevinovați, 14 paramedici și medici, 8 jurnaliști și 6 angajați ai apărării civile. Mai mult, 9.700 de persoane au suferit răni, cei mai vulnerabili din societatea noastră – copiii – fiind cei mai afectați de suferință.

Într-o etapă dură și alarmantă de brutalitate, concentrarea Forțelor militare de ocupație israeliene a luat o întorsătură sinistră, vizând spitalele și adăposturile civile.

Numărul de întregii familii palestiniene nevinovate distruse este acum îngrozitor de 57, peste 200 de familii au pierdut cinci sau mai mulți membri.

Simultan, peisajul vieții urbane din Gaza este șters, pe măsură ce zeci de mii de structuri civile, inclusiv clădiri falnice, școli, lăcașuri de cult, instituții de învățămât, birouri guvernamentale și private, piețe și diverse infrastructuri economice și civile redus sistematic la ruine“, se mai arată în comunicat.

„Aceste crime de război israeliene, marcate de folosirea a mii de tone de explozibili și folosirea de arme interzise la nivel internațional, dezvăluie realitatea crudă a unei crize umanitare fără egal. Este un genocid împotriva populației palestiniene din Gaza. Situația este exacerbată de lipsa acută de energie electrică, apă, hrană și medicamente, 22 de spitale se confruntă acum cu o evacuare iminentă, în timp ce se străduiesc eroic să ofere îngrijire în mijlocul provocărilor tot mai mari” mai spune Diliani.

Facțiunea Democrată Reformistă a lui Fatah imploră comunitatea internațională să fie atentă la calamitatea sfâșietoare care se desfășoară în Gaza. „Suferința și devastarea necruțătoare necesită o acțiune internațională imediată. Facem apel la liderii și organizațiile lumii să condamne genocidul Israelului, să susțină principiile justiției și să pledeze pentru restabilirea drepturilor fundamentale ale omului și a demnității poporului palestinian din Gaza“, se mai arată în comunicatul Fatah.

Români prinși în iadul din Fâșia Gaza

240 de români care se află în Fâșia Gaza cer să fie ajutați să iasă din enclava palestiniană. Odată cu anunțul deschiderii graniței cu Egiptul, cei mai mulți dintre ei s-au îndreptat deja către punctul de trecere Rafah. Ministerul de Externe a precizat că „până ierit niciun cetățean nu a reușit să iasă din Fâșia Gaza. Rămânem pregătiți pentru situația în care se vor cumula toate condițiile în vederea evacuării în siguranță a cetățenilor. (...) Suntem în contact cu aproximativ 200 de români și membrii de familie pentru a-i sprijini în vederea evacuării. În total, sunt 350 de români în Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip. Egiptul, Israelul şi SUA au căzut de acord cu privire la o încetare temporară a focului în sudul Fâşiei Gaza, începând de luni, de la ora 09:00, situaţie ce coincide cu redeschiderea punctului de trecere a frontierei de la Rafah, au declarat, două surse de securitate egiptene, citate de Reuters.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat