CRJ: Protocolul încheiat cu SRI transformă CSM într-un ''apendix al Serviciului de Informaţii''

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) consideră, într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES, că protocolul încheiat cu SRI în 2012 transformă CSM într-un "apendix al Serviciului de Informaţii".

"Scoaterea la iveală (de fapt, doar a unei mici părţi a acestora), în ultima vreme, a diverselor protocoale încheiate de Serviciul Român de Informaţii cu diverse instituţii-cheie ale statului român a culminat cu Protocolul CSM - SRI. Acesta este de-a dreptul halucinant. Transformă, de fapt, Consiliul Superior al Magistraturii, aşa-zisul garant al independenţei justiţiei, într-un fel de 'U.M. CSM', un apendix al Serviciului de Informaţii", se arată în comunicatul semnat de directorul executiv al CRJ, Georgiana Iorgulescu.

În opinia acesteia, baza legală enunţată în preambul nu are nicio legătură cu prevederile protocolului, iar CSM predă SRI orice informaţii utile de care are nevoie Serviciul de informaţii pentru "îndeplinirea atribuţiilor specifice".

De asemenea, SRI predă CSM date ce pot fi folosite în proceduri disciplinare, Serviciul arătându-se, totodată, interesat în a analiza proiecte de acte normative referitoare la obiectul de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii.

"Pentru toate acestea, CSM trebuie să publice analizele care au fost făcute asupra modului de cooperare dintre cele două entităţi, conform art. 8 din protocol. (...) Ca şi concluzie, garantul independenţei justiţiei, CSM, a predat cu arme şi bagaje sistemul judiciar unui serviciu secret, devenind un fel de U.M. Aceasta este, în sine, cel mai mare pericol la adresa siguranţei naţionale, atât de invocate în ultimii ani", se mai menţionează în comunicat.

CSM a făcut public, vineri, după declasificare, protocolul de cooperare încheiat cu SRI în anul 2012. Documentul este intitulat "Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Consiliul Superior al Magistraturii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii". AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia scade în intensitate în Europa! Cifrele din România sunt reale, nu cum induc unii care vor să provoac…

2 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

5 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Există un site care face review-uri la cei mai buni burgeri și arată delicios