Croaţia: Drona căzută la Zagreb transporta o bombă de 120 kg, susţine o sursă din Ministerul Apărării; analişti militari o contrazic (GALERIE FOTO)

Croaţia: Drona căzută la Zagreb transporta o bombă de 120 kg, susţine o sursă din Ministerul Apărării; analişti militari o contrazic (GALERIE FOTO)

Bomba găsită în resturile dronei care s-a prăbuşit săptămâna trecută la Zagreb cântărea până la 120 de kilograme şi a explodat sub pământ, a relatat duminică postul public de televiziune croat HTV, citând o sursă de nivel înalt din Ministerul Apărării, transmite luni HINA.

Explozia s-a produs sub pământ întrucât drona a căzut pe un teren moale, dar dacă ar fi căzut pe asfalt sau beton consecinţele ar fi fost catastrofale, potrivit HTV.

Foto: (c) Igor Soban / XINHUA


Resturile dronei militare datând din perioada sovietică au fost dezgropate duminică dimineaţa, iar ministrul croat al apărării Mario Banozic a confirmat că în crater s-au găsit fragmente de bombă de aviaţie şi urme de explozibil, indicând că nu a fost vorba de o dronă de recunoaştere.

Unii analişti militari au contrazis însă această afirmaţie, declarând presei că nu a fost vorba de o bombă de aviaţie, ci de un sistem de autodistrugere a echipamentului şi datelor.

Foto: (c) ANTONIO BAT / EPA


Ivan Selak, fost pilot în forţele aeriene croate, a spus că este aproape sigur că nu a fost o bombă aeriană "pentru că dacă ar fi avut explozibil jumătate din căminul studenţesc din vecinătate ar fi fost distrus de deflagraţie".

Foto: (c) Igor Soban / XINHUA


Drona, un dispozitiv fără pilot Tupolev Tu-141 Strij, s-a prăbuşit joi lângă un cămin studenţesc din Jarun, în sud-vestul Zagrebului, la puţin timp după ora 11 seara, avariind circa 40 de maşini aflate într-o parcare. Totuşi, nimeni nu a fost rănit. Drona venise din Ucraina, survolând România şi Ungaria, amândouă state membre ale NATO, cu o viteză de 700 km/h şi la o altitudine de 1300 metri. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?