Croaţia poartă discuţii cu Suedia şi Statele Unite ale Americii în legătură cu achiziţia de avioane de luptă

Croaţia poartă discuţii cu Suedia şi Statele Unite ale Americii în legătură cu achiziţia de avioane de luptă

Croaţia poartă discuţii cu Suedia şi Statele Unite ale Americii în legătură cu achiziţia de avioane de luptă pentru modernizarea forţelor sale aeriene, a declarat joi ministrul croat al apărării, Damir Krsticevic, transmite Reuters.

Zagrebul a fost pe punctul de a încheia un acord privind achiziţia unei escadrile de aeronave F-16 recondiţionate din Israel, dar în cele din urmă Israelul a informat Croaţia că nu poate vinde avioanele, întrucât nu a obţinut aprobarea Statelor Unite.

Israelul a concurat cu mai multe alte ţări pentru tranzacţia cu Zagreb, cel mai serios competitor dovedindu-se grupul suedez SAAB, care s-a oferit să echipeze forţele aeriene croate cu avioane Gripen noi.

"Guvernul croat "rămâne hotărât să rezolve această chestiune strategică. Ne aflăm în discuţii cu Suedia şi cu SUA şi vom informa publicul imediat ce vom dispune de informaţii concrete", a declarat presei ministrul apărării.

Croaţia a aderat la NATO în 2009 şi la Uniunea Europeană în 2013. Forţele sale aeriene sunt echipate cu MiG-uri 21 ruseşti datând din perioada când Croaţia făcea parte din Iugoslavia, dar aeronavele sunt îmbătrânite şi doar câteva mai sunt funcţionale în momentul de faţă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”