Croaţia: Premierul conservator Andrej Plenkovic, mandatat de preşedinte cu formarea unui nou guvern

Preşedintele croat Zoran Milanovic l-a mandatat oficial joi pe premierul conservator Andrej Plenkovic, liderul Uniunii Democrate Croate (HDZ, centru-dreapta), cu formarea unui nou guvern, informează Reuters şi dpa.

Uniunea Democrată Croată condusă de Plenkovic a câştigat la mare distanţă alegerile parlamentare din 5 iulie, revendicându-şi 66 din totalul celor 151 de mandate.

Plenkovic şi-a asigurat sprijinul a două partide liberale mici şi al reprezentanţilor minorităţilor naţionale, ajungând la un total confortabil de 76 de mandate parlamentare.

În mod crucial, această victorie surprinzător de netă îi permite lui Plenkovic să evite negocierile de coaliţie cu Mişcarea Patriotică de extremă dreapta a fostului cântăreţ Miroslav Skoro.

Este de aşteptat ca Plenkovic să anunţe componenţa noului cabinet când guvernul său aflat la sfârşit de mandat se va întâlni pentru ultima dată, marţi.

Noul parlament se va reuni pentru prima dată miercuri şi ar urma să voteze noul cabinet la sfârşitul săptămânii viitoare.

Plenkovic a convocat alegerile parlamentare cu câteva luni înainte de data la care erau ele programate, afirmând că este nevoie de un guvern nou care să combată consecinţele pandemiei de COVID-19, ce a afectat puternic economia Croaţiei, dependentă de turism. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

2 Categoria „valori” / Viața spectaculoasă a interlopilor din clanul Duduianu: mașini de lux, petreceri cu maneliș…

3 Răsturnare de situație! Principalul suspect în cazul uciderii lui Emi Pian este un tânăr de 26 de ani fără caz…

4 VIDEO Ce a cântat Florin Salam la priveghiul lui Emi Pian și de ce a fost amendat / Prostul de Vela s-a dus la p…

5 Uite de ce a fugit în Dubai! DIICOT i-a pus sechestru lui Cristi Burci, patronul Adevărul și Prima TV