Cronica unei ordonanțe anunțate: unde s-au blocat amnistia și grațierea. Pericolul n-a trecut...

Cronica unei ordonanțe anunțate: unde s-au blocat amnistia și grațierea. Pericolul n-a trecut...

S-a încheiat una dintre cele mai tensionate săptămâni politice din această vară, cu două ședințe de guvern convocate complet neuzual, dar fără OUG pe amnistie și grațiere, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro . G4Media.ro a anunțat în exclusivitate vineri, 13 iulie, că Liviu Dragnea presează Guvernul să adopte ordonanța în ședința de marți. Asupra acestei informații nu mai există azi nici un dubiu, ea a fost confirmată și supraconfirmată nu doar de G4Media.ro , ci și de alți ziariști, plus evoluția evenimentelor. Cele mai relevante sunt însă faptele, declarațiile și poziționările principalilor actori în această săptămână de foc. Neclar rămâne doar cine a oprit până la urmă adoptarea ordonanței și cât a contat în ecuație întâlnirea președintelui Iohannis cu Viorica Dăncilă.

Redăm mai jos filmul evenimentelor

Vineri, 13 iulie.  G4Media.ro anunță în exclusivitate, citând surse din partid, că liderul PSD forțează din nou adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere, dar la acest moment premierul Viorica Dăncilă se opune și a amenințat chiar cu demisia. Potrivit informațiilor G4Media.ro, nici premierul Dăncilă, dar nici ministrul justiției, Tudorel Toader nu ar fi de acord cu adoptarea unei OUG pe amnistie și grațiere. Din acest motiv, Liviu Dragnea și PSD caută soluții pentru ca ordonanța să poată fi semnată. Unul dintre motivele pentru care premierul Dăncilă nu dorește să semneze ar fi teama de o anchetă penală, având în vedere că, nefiind parlamentar, nu este apărată de imunitate.

Tot vineri, G4Media.ro anunță pe surse că ședința de guvern a fost devansată pentru marți fără explicații și fără a se comunica ordinea de zi, deși aceste ședințe săptămânale se țin de regulă miercuri sau joi. Un amănunt important: Guvernul Dăncilă mai putea adopta ordonanțe de urgență doar până pe 19 iulie, când se încheie sesiunea extraordinară a Parlamentului.
Mai mulți ziariști preiau subiectul și confirmă că Dragnea face presiuni mari pentru OUG. Tot vineri, apar primele reacții politice. Fostul premier Dacian Cioloș le atrage atenția lui Dragnea și premierului Dăncilă asupra consecințelor adoptării unui OUG pentru albirea dosarelor politicienilor.

Luni, 16 iulie. Subiectul este preluat de toate televiziunile, dar, cu toate acestea, Guvernul nu are nicio reacție la trei zile de la publicarea informației. Dimpotrivă, tot ce se întâmplă de aici încolo indică clar premeditarea unor acțiuni neanunțate public. Guvernul anunță oficial că a devansat ședința pentru ziua de marți, fără să explice de ce.

Luni dimineața, ministrul justiției, Tudorel Toader se deplasează la Guvern pentru o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă. Întrebat după întâlnirea de la Guvern despre o eventuală ordonanță pe amnistie și grațiere, Toader răspunde: ”Nu avem așa ceva în Ministerul Justiției nici în dezbatere, nici în avizare.”

În cursul după-amiezii de luni, Tudorel Toader se întâlnește cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în biroul acestuia de la Senat. Potrivit informațiile G4Media.ro, liderul Tăriceanu se opune adoptării OUG-ului, or ministrul Toader este asumat de ALDE. După întâlnire, Toader evită presa.

Tot luni după-amiaza G4Media.ro anunță pe surse că Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit, liderul PSD l-a presat pe liderul ALDE să susțină OUG-ul, dar că acesta nu ar fi fost de acord.

Purtătorul de cuvânt al ALDE, senatorul Varujan Vosganian, transmite clar că ALDE nu susține ordonanța, dar nu neagă existența proiectului: ”Certitudinea pentru noi este că nu am fost printre promotorii unei astfel de OUG şi că ea nu se va da în şedinţa de Guvern. (…) Dacă se va da, nu eu sunt cel pe care trebuie să îl întrebaţi. Noi nu vă putem răspunde la întrebarea dacă cineva o va iniţia sau nu. Nu noi suntem iniţiatorii unei astfel de OUG.”

G4Media.ro anunță în cursul serii de luni că există un risc iminent de adoptare a OUG-ului în ședința de guvern de marți și că ar urma să fie amnistiate toate faptele pedepsite cu închisoarea până la un anumit număr de ani, cu excepția infracțiunilor comise cu violență. G4Media.ro precizează că singura necunoscută era, luni după-amiaza, cine va semna documentul în caz că Tudorel Toader refuză, având în vedere că secretarul de stat Mariana Moț ar fi intrat în concediu. Moț trece drept apropiata vicepremierului Paul Stănescu, acesta făcând parte din nucleul dur de susținători ai liderului PSD.

Luni seara apare prima dezmințire, dar cu jumătate de gură. Într-un mesaj transmis luni seară pentru Digi24, Liviu Dragnea neagă vehement faptul că Executivul va adopta o asemenea ordonanţă. ,,I-am întrebat pe doamna premier şi pe domnul ministru al Justiţiei dacă există vreo intenţie de adoptare a unei OUG de graţiere pentru şedinţa de Guvern de mâine. Amândoi au infirmat aceste zvonuri apărute în spaţiul public”, se arată în mesajul transmis de Liviu Dragnea. În continuare, Guvernul nu emite o poziție oficială pe tema OUG.

Tot luni seara, Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă și unul dintre oamenii foarte apropiați de Liviu Dragnea, afirmă, într-un interviu pentru Antena 3, că ”un moment zero în anul Centenar ar fi un moment bun pentru toată lumea”. ”Depinde de primul ministru”, a adăugat Vâlcov. O precizare din care se înțelege că decizia politică a coaliției este luată, din moment ce amnistia și grațierea depind acum doar de voința prim–ministrului.

Marți, 17 iulie. G4Media.ro anunță că nouă ședință de guvern este programată, dar nu este clar ce conține ordinea de zi și de ce actele normative nu pot fi aprobate în ședința de marți. Ședința de guvern de marți se încheie fără ca amnistia și grațierea să fie adoptate. Rămâne total neclar de ce a trebuit pusă ședința de marți și de ce mai este nevoie de una joi. O scurtă analiză asupra actelor normative adoptate marți arată că acestea sunt fără miză majoră și nu se justifică o ședință specială pentru ele.

Tot marți apare informația că președintele Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Cotroceni. Nu sunt comunicate tema și motivele invitării premierului. Antena 3 începe o campanie prin care face apel la pace politică și la încetarea războiului ”româno – român”.

Miercuri, 18 iulie. Bogdan Chireac anunță la Antena 3 că premierul Viorica Dăncilă urmează să îi spună președintelui Klaus Iohannis la întâlnirea de la Cotroceni că vrea un moment zero, un act legislativ pentru amnistie și grațiere. Site-ul lui Chireac, DCNews.ro, scrie despre același scenariu.

”Potrivit informațiilor DCNews, Viorica Dăncilă, pentru a pune punct fracturii din societate, războiului româno-român, dorește o discuție punctuală despre amnistie și grațiere, indiferent de forma îmbrăcată, ordonanță de guvern sau proiect de lege. Premierul îi va propune președintelui Klaus Iohannis să fie un moment T0, în an Centenar, în care să fie dată amnistia și grațierea, dar nu pentru fapte cu violență și nu pentru cei care au comis abuzuri. Surse DCNews ne-au declarat că premierul Viorica Dăncilă merge la Palatul Cotroceni cu mandat de la partid.

Premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis se întâlnesc dimineață la ora 10.30. După întâlnire, Guvernul anunță că premierul a discutat cu președintele despre președinția UE, pe care România o va deține anul viitor, precum și despre prioritățile guvernului în acest dosar.

Comunicatul guvernului nu enunță nici o altă temă de discuție, precum justiția sau tema zilei, o eventuală OUG. De notat că Administrația Prezidențială nu comunică nimic, în mod neuzual, despre această întâlnire. Singurele informații despre discuții sunt cele furnizate oficial de guvern. Potrivit unor surse G4Media.ro, președintele Iohannis ar fi avertizat-o pe Viorica Dăncilă să nu semneze o eventuală OUG.

Joi, 19 iulie. Site-ul știripesurse.ro notează că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi dimineaţa că în ministerul pe care îl conduce nu a existat şi nu există un proiect referitor la amnistierea sau graţierea unor fapte de corupţie. ”Totuşi, surse politice au precizat pentru STIRIPESURSE.RO că textul ordonanţei este aproape finalizat, sub coordonarea specialiştilor din PSD.Mai rămâne de rezolvat problema asumării în Ministerul Justiţiei. Liderii PSD au pus presiune în ultimele zile pentru adoptarea unei asemenea ordonanţe, în ciuda mesajelor transmise de ALDE şi UDMR, potrivit cărora un asemenea act normativ nu este oportun. Liviu Dragnea a dat înapoi pe acest subiect, în ciuda solicitărilor din partid. ”, se arată într-un text publicat înainte de ședința de guvern de joi.

Ședința de guvern se încheie fără adoptarea OUG-ului pe amnistie și grațiere. Jurnalistul Dan Turturică scrie pe Digi24: ”Se încheie o săptămână de foc, în care am trecut milimetric pe lângă o catastrofă: o nouă ordonanță de urgență în favoarea unui batalion de penali, poate chiar mai toxică decât cea din ianuarie 2017. Astăzi, nu mai există niciun dubiu că Liviu Dragnea a încercat din toate puterile să-i convingă pe Tăriceanu, Toader și Dăncilă să îl susțină în acest demers, dar a eșuat. Nu este clar cine a fost personajul determinant care a zădărnicit planurile șefului PSD, dacă doar Tăriceanu a rezistat presiunilor, din calcule de supraviețuire politică, sau dacă până și ministrul Justiției și premierul și-au regăsit o brumă de rațiune și au înțeles ce riscă dacă își pun semnătura pe o decizie cu implicații devastatoare pentru România.”

De notat că în tot acest timp, Antena3 a negat că s-ar pregăti un OUG, acuzând presa care a avertizat asupra acestui risc major de manipulare,deși tot la Antena 3, Bogdan Chireac, unul dintre jurnaliști invitați în mod frecvent, a anunțat că Dăncilă va propune amnistia și grațierea în discuțiile  cu Iohannis.

Sebastian Lăzăroiu, fost consilier la Cotroceni în mandatul lui Traian Băsescu și un bun cunoscător al funcționării mecanismelor de putere, scrie într-o analiză publicată pe Facebook că ”Povestea cu OUG pe amnistie și grațiere n-a fost un fake news. Chiar ne-a trecut glonțul pe la ureche, pentru că daddy, furios și neputincios după sentință, era gata să scoată artileria din dotare.”  Lăzăroiu propune și o explicație a eșecului lui Dragnea: ”Oare toate astea s-au întâmplat pentru că Viorica are conștiință, Tăriceanu e un bun liberal și Tudorel realizează că-și face pulbere reputația? Puțin probabil să fie doar asta. Da, pesemne că Tudorel a fost afectat de opinia Comisiei de la Venetia (din care face parte), de hula propriilor studenți, înțelege că a mers prea departe și riscă disprețul întregii bresle pe viață. Poate că Viorica s-a speriat de dosarul de la DIICOT, poate că Tăriceanu e cu gândul numai la prezidențialele de anul viitor. Dar cred că mai sunt și alte rotițe invizibile care s-au învârtit în perioada asta, clintind ușurel piesele pe tabla de șah. Că Iohannis știa de toate rotițele astea, fără să le fi pus el însuși în mișcare, n-am nicio îndoială. Că nu se bate în piept cu jocurile subterane care au zădărnicit ordonanța? Nici voi n-ați face altfel în locul lui.”

Spre deosebire de eșecul OUG13 în iarna lui 2017, când Guvernul Grindeanu a dat înapoi la presiunea uriașă a străzii, planurile liderului PSD de a scăpa de condamnări, dosare și anchete apăsând butonul nuclear al ordonanței de urgență par să fi fost zădărnicite chiar din interiorul coaliției. Deși a presat până în ultimul minut pentru adoptarea ordonanței, n-a reușit în cele din urmă să o convingă nici măcar pe Viorica Dăncilă să semneze. Nu este clar cât a contat punctual rolul lui Tudorel Toader, Călin Popescu Tăriceanu, Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis, dar în mod cert fiecare a avut o contribuție importantă, din rațiuni diferite.

Celor care încă se mai îndoiesc că Liviu Dragnea a premeditat acest moment, le reamintim încurajările transmise guvernului de liderul PSD înaintea săptămânii de foc: ”Eu merg exact înainte, fără ezitare. Cei care vor dori să meargă cu mine vor fi oameni curajoși. Cei care nu vor dori să meargă cu mine, înseamnă că vor fi niște lași, niște fricoși (…) Putem schimba toate aceste lucruri, dacă ne ajută și Guvernul, dacă toți membrii Cabinetului rup această rezervă pe care o au,dacă nu mai acceptă să fie conduși de funcționari (…) Dacă și Guvernul va face la fel, dacă și colegii din coaliție vor face la fel, atunci sigur vom câștiga” (miercuri, 11 iulie).

De atunci, de la strigătul de luptă și de încurajare adresat Guvernului, liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a mai fost văzut public, un fapt la fel de neobișnuit ca toată suita de evenimente derulate între 13 și 19 iulie, când ședința extraordinară a Parlamentului s-a încheiat fără să-și atingă obiectivul secret: adoptarea OUG-ului pe amnistie și grațiere.

Pericolul a fost evitat, dar nu îndepărtat. Foarte probabil, intrat într-o criza teribilă de timp după ce șefa Înaltei Curți a dat termen 1 septembrie ca judecătorii să motiveze toate sentințele din acest an, Liviu Dragnea va încerca din nou să apese butonul OUG.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...