CSM a amânat avizarea inițiativelor legislative de majorare a limitelor pedepselor pentru mită și trafic de influență

CSM a amânat avizarea inițiativelor legislative de majorare a limitelor pedepselor pentru mită și trafic de influență

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amânat, marți, avizarea unor inițiative legislative de modificare a limitelor speciale de pedeapsă pentru luare și dare de mită, respectiv trafic și cumpărare de influență, punctele de vedere ale Direcției legislație, documentare și contencios fiind retrimise la comisia de specialitate.

Comisia își însușise anterior punctele de vedere ale Direcției legislație, documentare și contencios, reținând în plus faptul că "limitele speciale de pedeapsă pentru o infracțiune constituie o problemă de politică penală a statului asupra căreia, în funcție de datele statistice referitoare la frecvența cu care se comit anumite infracțiuni, autoritatea legislativă este îndrituită să aprecieze".

"Politica penală o face Guvernul, așa am hotărât cu toții, iar aspectele de oportunitate privind modificarea limitelor legii depind, până la urmă, și de fenomenul infracțional concret. De aceea, noi am apreciat că ar fi oportun ca inițiatorul legii să aibă în vedere dacă fenomenul social în acest domeniu este crescut sau nu și în funcție de datele statistice să ia măsurile de rigoare. Oricum, ideea este că acest Cod penal care stabilește limitele de pedeapsă a intrat în vigoare de trei ani și oarecum pare un pic pripită și ideea modificării atât de rapide, fără o bază în spatele acestei propuneri", a explicat judecătorul Adrian Bordea, coordonatorul comisiei de specialitate a CSM.

Bordea a spus că poziția comisiei nu ar trebui în niciun caz interpretată ca o încercare de a păstra actualele limite ale pedepselor.

Președintele CSM, judecătorul Mircea Aron, a ținut să precizeze că a făcut opinie separată în cadrul comisiei, considerând că actualele limite ale pedepselor nu au un efect de descurajare, fenomenul corupției continuând să fie la fel de grav.

"Faptul că nu se schimbă nimic de trei ani de zile și că rămâne fenomenul infracțional extrem de grav în zona luării de mită, traficului de influență, infracțiunilor de corupție, eu am făcut opinie separată și am spus că ar trebui să dăm un punct de vedere. (...) Consider că cel puțin limitele minime de pedeapsă ar trebui mărite", a mai spus președintele CSM.

Judecătorul Mircea Aron a propus ca subiectul să fie rediscutat în comisia de specialitate a CSM, unde să se efectueze o analiză de oportunitate în baza statisticilor privind fenomenul infracțional.

"Prevenția a făcut multe state civilizate să ajungă unde sunt. Prevenția se face și prin pedeapsă (...), rolul pedepsei este în primul rând acela de a preveni", a arătat președintele CSM.

Plenul CSM a decis, în cele din urmă, retrimiterea celor două propuneri în comisie.

Conform actualelor prevederi ale Codului penal, luarea de mită se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar darea de mită cu închisoarea de la 2 la 7 ani. În cazul traficului și cumpărării de influență, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia