CSM a respins contestația Oanei Schmidt-Hăineală la decizia de încetare a detașării la Ministerul Justiției

CSM a respins contestația Oanei Schmidt-Hăineală la decizia de încetare a detașării la Ministerul Justiției

Plenul CSM a respins, marți, contestația procurorului Oana Schmidt-Hăineală împotriva Hotărârii 51/03.02.2017 a Secției pentru procurori a Consiliului prin care s-a decis încetarea detașării sale la Ministerul Justiției.

Avocatul Oanei Schmidt-Hăineală a solicitat marți, la CSM, ca procurorul general al României să se abțină să participe la luarea unei decizii a plenului.

"Eu zic că în calitate de procuror general am făcut ce trebuia făcut la acea dată, n-am depășit cadrul legal, (...) iar decizia a fost a Secției pentru procurori", a spus Augustin Lazăr.

"În urma analizei notei Direcției de resurse umane și organizare, se constată o susținere nelegală a acestei hotărâri, printr-o interpretare proprie, pe care o considerăm abuzivă, a prevederilor art. 9. Fie că vorbim de o acceptare a unei solicitări formulate din partea unui terț, respectiv din partea procurorului general, fie că vorbim de o sesizare din partea Secției pentru procurori a unei situații nou apărute, ambele cazuri considerăm că determină un exces de putere cu care Secția pentru procurori a Consiliului a acționat", a susținut apărătorul Oanei Schmidt-Hăineală.

Ea a cerut admiterea contestației depuse de Oana Schmidt-Hăineală, așa cum a fost formulată.

În cadrul discuțiilor din plenul CSM, ministrul Justiției a fost întrebat dacă o mai dorește secretar de stat pe Oana Schmidt-Hăineală.

"Acum vorbim despre detașarea la Ministerul Justiției. Că n-a fost detașare pe post de secretar de stat. După ce ați spus acel 'dacă mai dorește în continuare', ați prezumat că am dorit și până acum. Iar eu nu eram acolo. Eu îmi voi exprima opțiunea ulterior, dacă va fi cazul", a răspuns Tudorel Toader.

Secția pentru procurori din cadrul CSM a decis, pe 3 februarie, încetarea detașării la Ministerul Justiției a Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima, în urma unei solicitări a procurorului general al României, Augustin Lazăr, în contextul anchetei DNA referitoare la elaborarea actelor normative privind modificarea Codurilor penale și grațierea.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS

2 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

3 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

4 Îl mazilesc și pe Drulă? Orban, amenințări de vătaf pesedist la adresa miniștrilor care atacă premierul! / Drulă…

5 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate