CSM: Afirmații ale lui Călin Popescu-Tăriceanu au adus atingere independenței sistemului judiciar

CSM: Afirmații ale lui Călin Popescu-Tăriceanu au adus atingere independenței sistemului judiciar

Afirmații ale președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, lansate în spațiul public prin documentul intitulat "Apel către parlamentari", au adus atingere independenței sistemului judiciar, potrivit unui comunicat al CSM transmis, marți, AGERPRES.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmațiile lui Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, lansate în spațiul public în data de 16 octombrie prin documentul intitulat "Apel către parlamentari", publicat pe pagina de internet a Senatului și prin intermediul emisiunii "24/7" difuzată de postul TV Digi 24 HD, au adus atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său, cu consecința subminării credibilității justiției ca sistem", se menționează în comunicatul CSM.

Consiliul arată că, prin "Apelul către parlamentari", asumat instituțional prin publicarea pe pagina oficială de internet a Parlamentului României, www.parlament.ro, președintele Senatului își manifestă neîncrederea asupra felului în care DNA își desfășoară activitatea, lansând grave acuzații la adresa structurii anticorupție, în sensul că aceasta acționează abuziv, urmărind eliminarea unor politicieni din cursa electorală.

În acest context, Tăriceanu a solicitat parlamentarilor din ambele camere să refuze a se mai pronunța în vreun fel, până la finalul legislaturii, asupra cererilor formulate de procurorii DNA în cadrul unor dosare penale.

Mai mult, spune CSM, în cadrul emisiunii "24/7" difuzată de postul TV Digi 24 HD, Tăriceanu a afirmat că DNA, prin procurorul șef, și-a fixat ca țintă anchetarea în exclusivitate a membrilor Parlamentului, singura instituție democratică a statului, în scopul unei selecții — anterioare votului cetățenilor — a politicienilor angrenați în cursa electorală. În acest scop, a afirmat demnitarul, procurorii instrumentează cauzele penale în care sunt implicați politicieni într-o manieră discreționară, cu încălcarea dispozițiilor legale.

Inspectorii judiciari au constatat că solicitarea și afirmațiile publice ale lui Tăriceanu au depășit limitele admisibile ale discursului politic, fiind de natură a crea în conștiința publică, în mod artificial, serioase suspiciuni cu privire la independența, imparțialitatea și probitatea profesională a procurorilor DNA, dar și a sistemului judiciar în ansamblul său.

Mai mult, prin afirmațiile sale, fără argumente plauzibile, demnitarul acreditează ideea că procurorii DNA instrumentează dosarele penale în mod tendențios și preferențial, aflându-se la discreția unor persoane cu funcții de conducere care acționează nelegal în scopul realizării unor interese de natură politică.

"Publicarea "Apelului către parlamentari" pe pagina de internet oficială a Parlamentului și promovarea mediatică subsecventă a mesajului transmis de către un demnitar de rang înalt, respectiv președintele Senatului României, sunt acțiuni care, la nivelul opiniei publice, creează impresia de subordonare între puterile statului, aducându-se atingere principiului constituțional al separației puterilor în stat, cu consecința decredibilizării și afectării prestigiului justiției și, implicit, a independenței și reputației magistraților", se mai precizează în comunicatul CSM.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...