CSM: Declarațiile lui Ponta și Tăriceanu la adresa DNA au adus atingere independenței justiției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis că declarațiile făcute de Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu la adresa procurorilor DNA, în iunie 2015, "au depășit cadrul discursului politic, aducând atingere independenței, prestigiului și credibilității justiției, cu consecința subminării autorității acesteia".

Potrivit unui comunicat al CSM, prin Hotărârea nr. 993 din 6 octombrie 2015, Plenul CSM a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la afirmațiile lansate în spațiul public de fostul premier Victor Ponta prin intermediul unor posturi tv (B1 TV și Antena 3) și în cadrul discursului ținut în Parlament la data de 9 iunie 2015, respectiv de Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, la postul Digi 24.

Afirmațiile celor doi demnitari s-au referit la activitatea judiciară desfășurată de procurorii DNA, la lipsa de independență a acestora, în sensul că instrumentează dosare penale într-o manieră abuzivă, fără respectarea dispozițiilor legale în materie penală, în scop politic, urmărind demisia Guvernului și schimbarea majorității parlamentare, amintește sursa citată.

Conform CSM, prin acele declarații "s-a indus ideea că instituții de forță ale statului, prin activitatea abuzivă desfășurată și neconștientizarea responsabilității pe care o au, urmăresc printr-o încercare de lovitură de stat înlăturarea unui regim democratic ales".

Inspecția Judiciară a constatat că susținerile publice ale celor doi demnitari se înscriu în registrul unor acuzații nefundamentate și constituie, în fapt, o încercare de disculpare în fața opiniei publice la acuzele formulate de procurori la adresa lui Victor Ponta în dosarul "Turceni — Rovinari" instrumentat de DNA și în care fostul premier avea calitatea de inculpat.

"S-a reținut că afirmațiile denigratoare referitoare la modul de exercitare a atribuțiilor de serviciu de către procurori au drept consecință alterarea încrederii opiniei publice în competența, corectitudinea și probitatea profesională a acestora, afectând imaginea întregului sistem judiciar. Impactul afirmațiilor celor doi demnitari de rang înalt, reprezentanți ai puterilor executivă și legislativă este unul puternic, iar consecințele sunt deosebit de grave, întrucât s-a indus ideea unei funcționări anormale și incorecte a sistemului judiciar pe componenta atribuțiilor ce revin procurorilor, parte a mecanismului justiției, tocmai de către factori decidenți cunoscători ai principiilor statului de drept", afirmă CSM.

Plenul Consiliului a apreciat că declarațiile celor doi demnitari "au depășit cadrul discursului politic, aducând atingere independenței, prestigiului și credibilității justiției, cu consecința subminării autorității acesteia".

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 Zvon / Serviciile secrete din NATO ar fi avertizat în legătură cu un „incident de securitate potențial cu impact…

5 Informație exclusivă / Nicușor Dan și Florin Cîțu se vor bate pentru Primăria Capitalei! Firea NU va candida! PM…

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel