CSM: Declarațiile Monicăi Macovei la un post de televiziune aduc gravă atingere indepedenței Justiției

Plenul CSM a constatat joi că afirmațiile europarlamentarului Monica Macovei într-o emisiune de televiziune de la sfârșitul lunii ianuarie sunt de natură să aducă "o gravă atingere independenței sistemului judiciar" în ansamblul său.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmațiile, opiniile și aprecierile personale ale doamnei Monica Macovei, deputat în Parlamentul European și lider al unui partid politic, precum și cele ale moderatorului, domnul Sabin Orcan, emise în spațiul public în cadrul emisiunii 'X-Press', difuzată de postul de televiziune B1 TV în data de 31 ianuarie 2016, sunt de natură să aducă o gravă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său", informează un comunicat al CSM remis joi AGERPRES.

Totodată, Plenul Consiliului a hotărât sesizarea Parlamentului European cu privire la soluția adoptată în temeiul raportului întocmit de Inspecția Judiciară.

"Gravitatea afirmațiilor rezultă îndeosebi din calitatea uneia dintre persoanele care le-a lansat, Monica Macovei, respectiv cea de europarlamentar, lider al unui partid politic, fost ministru al Justiției. Manifestarea dreptului la liberă exprimare prin afirmații neîntemeiate și nefondate nu se poate circumscrie libertății de opinie, întrucât afectează independența instituțiilor sistemului judiciar, prestigiul CSM, încrederea și autoritatea de care organele judiciare și instituțiile sistemului judiciar trebuie să se bucure într-o societate democratică", se arată în comunicat.

Plenul Consiliului a mai hotărât joi și sesizarea Consiliului Național al Audiovizualului.

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea din data de 3 februarie 2016 a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

"Inspecția Judiciară a constatat că prin afirmațiile lipsite de suport factual s-a urmărit acreditarea ideii potrivit căreia CSM este o instituție nefuncțională, nocivă, lipsită de responsabilitate în exercitarea atribuțiilor legale, în special în cadrul procedurilor de numire în funcții a magistraților, care escamotează derapajele profesionale ale magistraților, neîndeplinindu-și corespunzător rolul de instanță de judecată în domeniul disciplinar", precizează CSM.

Potrivit sursei citate, au fost făcute afirmații denigratoare în legătură cu responsabilitatea și integritatea membrilor aleși ai Consiliului și față de o parte importantă a magistraților români, fiind susținută ideea existenței în sistemul judiciar român a foarte puțini judecători disciplinați, a unor judecători corupți și incompetenți, precum și a unor procurori șantajabili de către factorul politic.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Şeful spitalului principal din Wuhan a murit de infecţie cu coronavirus. Partidul ar vrea să amâne Congresul d…

2 VIDEO Priviți, presa americană independentă continuă să publice imagini cu adevărul din China

3 Nu vă lăsați manipulați de mafia securistă!

4 Udrea / Eram în topul politicienilor care conduc astăzi țara și chiar Europa, dacă nu era un plan ticluit afară…

5 PSD lăcrimează / Carmen Dan, Manda, Codrin Ștefănescu și Mitralieră când îl văd pe Dragnea adus cu cătușe...

recomandări

Te ia DNA: Mircea Dușa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi