CSM discută propunerile legislative de modificare a Legilor Justiției

CSM discută propunerile legislative de modificare a Legilor Justiției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să discute joi propunerile legislative de modificare a Legilor Justiției primite de la Camera Deputaților.

Potrivit ordinii de zi publicată pe pagina de internet a CSM, Plenul urmează să analizeze propunerile legislative pentru modificarea și completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, precum și a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Cu o săptămână în urmă, CSM anunța că a primit de la Camera Deputaților o solicitare pentru avizarea, până pe 9 noiembrie, a celor trei propuneri legislative privind modificarea și completarea Legilor Justiției, precizând că acestea vor fi transmise pentru consultare instanțelor și parchetelor.

Marți, Adunarea Generală a procurorilor din DIICOT a votat cu o largă majoritate împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiției, unul dintre motivele invocate fiind "incoerența" procesului de dezbatere și consultare profesională a magistraților.

"Astăzi (7 noiembrie — n.r.), a avut loc Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în urma votului rezultând că larga majoritate a procurorilor s-au pronunțat împotriva modificărilor propuse prin proiectele transmise de Consiliului Superior al Magistraturii. Atât în cadrul procesului de consultare premergător, cât și în Adunarea Generală au fost exprimate numeroase opinii cu privire la sensul modificărilor propuse la Legile Justiției și la metoda urgentă de legiferare promovată", a anunțat DIICOT.

Miercuri, DNA a transmis că, în lipsa unei consultări a magistraților și a unor studii de impact, se impune respingerea "în bloc" a proiectelor de modificare a Legilor Justiției, prin acordarea de către CSM a unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ.

"Având în vedere propunerile legislative depuse la Camera Deputaților pentru modificarea și completarea Legilor Justiției (Statutul judecătorilor și procurorilor, Legea pentru organizarea judiciară, Legea privind CSM), la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au formulat și au transmis la CSM un punct de vedere. Astfel, în principal, procurorii anticorupție apreciază că, față de modul de realizare a proiectelor, fără consultarea prealabilă a magistraților, fără o expunere de motive corespunzătoare și fără studii de impact, se impune o poziție fermă, de respingere în bloc a proiectelor, prin acordarea unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ", preciza un comunicat al DNA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...