CSM: Gligor Sabău și Adriana Ardelean, suspendați din funcția de procuror ca urmare a trimiterii în judecată

CSM: Gligor Sabău și Adriana Ardelean, suspendați din funcția de procuror ca urmare a trimiterii în judecată

Consiliul Superior al Magistraturii informează că Gligor Ioan Sabău și Adriana Ardelean au fost suspendați luni din funcția de procuror ca urmare a trimiterii în judecată de către DNA pentru săvârșirea unor infracțiuni.

"Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât luni suspendarea din funcție, începând cu această dată, a lui Gligor Ioan Sabău, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, și a Adrianei Ardelean, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni", se arată într-un comunicat al CSM transmis AGERPRES.

Hotărârea Secției a fost luată în temeiul dispozițiilor art. 40 lit. j) din Legea 317/2004, conform cărora secțiile Consiliului dispun suspendarea din funcție a judecătorilor și procurorilor și art. 62 alin. (1) lit. a) și alin. (2) din Legea 303/2004 care prevăd că procurorul este suspendat din funcție când a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni.

DNA a anunțat săptămâna trecută că procurorii l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Gligor Ioan Sabău, prim-procuror al PJ Beiuș la data faptelor, pentru luare de mită, șantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu și fals în declarații.

În dosar, au mai fost deferite justiției alte două persoane — Adriana Ardelean, procuror la același parchet la data faptei, pentru abuz în serviciu, și Mihai Dinu Lupaș, pentru șantaj.

Gligor Sabău este acuzat, printre altele, că, în perioada 2009 — 2012, a pretins și primit diferite foloase necuvenite (lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea și avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuința sa, racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local), în valoare totală de aproape 37.000 lei, de la o persoană cu funcție de conducere din cadrul primăriei Beiuș (denunțător în cauză).

"În schimbul foloaselor pretinse și primite, magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a denunțătorului și să nu își îndeplinească ori să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcția deținută și prevăzute de lege, constând în conducerea și coordonarea directă a activității PJ Beiuș și implicit activitatea de supraveghere a cercetărilor penale în dosarele aflate în lucru la Poliția Beiuș", se arăta în comunicatul DNA.

Procurorii susțin că magistratul urma să facă demersuri și să își exercite atribuțiile în sensul soluționării favorabile a dosarelor care îl vizau pe denunțător și, totodată, să nu procedeze la sesizarea din oficiu și constituirea de noi cauze cu privire la faptele comise de acesta în domeniul achizițiilor publice.

Magistratul mai este acuzat, printre altele, că în iunie 2013, într-un dosar, procuroarea Ardelean, fiind determinată și ajutată de acesta, care în perioada respectivă se afla în relații tensionate cu denunțătorul, funcționar public, a dispus, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și judiciare, luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea reparării pagubei, asupra unui autoturism aflat în proprietatea persoanei vătămate/ părții civile Ocolul Silvic Codrii Beiușului, până la concurența valorii pagubei, respectiv 16.000 euro.

"În perioada 2011 — 2015, Sabău a pretins și primit diferite foloase necuvenite (produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii) de la primarul unei comune (denunțător în cauză), în schimbul cărora magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a edilului. (...) În 29 mai 2015, Sabău i-a cerut unui om de afaceri (persoană cercetată penal într-un dosar aflat pe rolul acestei unități de Parchet), să efectueze reparații la instalația de apă a locuinței magistratului, fără ca acesta din urmă să achite contravaloarea lucrărilor. În schimbul acestor foloase, inculpatul urma să-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetărilor și obținerea unei soluții favorabile acestuia, în dosarul penal în care era vizat", se spune în document.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am dispus angajaţilor firmelor mele să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu mai cumpăr motorină de provenienţă austriacă pentru c…

2 Daniela, polițista sexy care a devenit virală

3 „Nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac” / Primul patron important din România care „ridică piatra”

4 „Cineva și-a uitat chiloții”

5 Rusia decide în locul lor? / Pe 16 noiembrie, Austria a semnat la București declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului …