CSM invocă vicii ''grave'' de fond pentru avizarea negativă a propunerilor de modificare a legilor Justiției

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) invocă vicii "grave" de fond în susținerea avizului negativ dat propunerilor de modificare a legilor Justiției, în hotărâre vorbindu-se, printre altele, despre dispoziții neconstituționale și transpunerea necorespunzătoare a unor decizii ale Curții Constituționale.

"În raport de argumentele prezentate, plenul reține că viciile grave de fond ale propunerilor legislative impun avizarea negativă a acestora. Chiar dacă propunerile conțin o serie de modificări ale celor trei legi ce au fost anterior agreate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, în ansamblu viciile de neconstituționalitate semnalate și disfuncționalitățile pe care multe dintre prevederile proiectului le-ar putea genera în organizarea și funcționarea sistemului judiciar nu permit o soluție de avizare favorabilă cu observații. O astfel de soluție ar fi fost posibilă în condițiile în care, în puncte esențiale, propunerile transmise spre avizare ar fi de natură să îmbunătățească activitatea sistemului judiciar, iar nicidecum să constituie un regres față de reglementările pe care ar urma să le înlocuiască, din perspectiva normelor constituționale, a independenței Justiției și a statutului magistratului", se arată în hotărârea CSM.

Potrivit sursei citate, avizul negativ exprimat de plenul Consiliului nu împiedică inițierea unui alt demers de modificare și completare a celor trei acte normative, putând fi avută în vedere și soluția reglementării separate și cu celeritate a unor aspecte care derivă din decizii ale CCR, cum ar fi procedura revocării membrilor aleși ai CSM.

Plenul CSM a avizat negativ, în data de 9 noiembrie, propunerile legislative de modificare a legilor Justiției primite de la Camera Deputaților.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…