CSM: Plenul a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar faţă de atacurile unor reprezentanţi ai celorlalte puteri

CSM: Plenul a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar faţă de atacurile unor reprezentanţi ai celorlalte puteri

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat joi că a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar faţă de atacurile unor reprezentanţi ai celorlalte puteri.

"În şedinţa din data de 04.07.2018, plenul (...) a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar faţă de atacurile recente ale unor reprezentanţi ai celorlalte puteri. Discursurile unor lideri politici din cadrul întâlnirii publice 'Stop abuzurilor din justiţie', din data de 09.06.2018, au pus sub semnul îndoielii corectitudinea derulării procedurilor judiciare, afectând în mod grav independenţa sistemului judiciar", se arată într-un comunicat al CSM, transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, plenul CSM a mai constatat că afirmaţiile făcute de preşedintele Camerei Deputaţilor, în cadrul unei emisiuni TV din data de 10 iunie, sunt de natură să genereze presiuni cu privire la modul de instrumentare a unei cauze penale.

"Plenul CSM asigură societatea românească de faptul că magistratura îşi exercită atribuţiile conform standardelor constituţionale şi face un apel ferm la responsabilitate din partea clasei politice, în vederea garantării respectării principiilor separaţiei şi al echilibrului între puterile statului", se menţionează în comunicat.

CSM a admis miercuri cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România "faţă de atacurile reprezentanţilor puterii legislative şi ai puterii executive materializate în discursurile unor lideri politici din 9 şi 10 iunie", au precizat pentru AGERPRES surse din CSM. Potrivit surselor citate, decizia a fost luată cu 15 voturi "pentru".

Consiliul a luat în dezbatere, miercuri, o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar, a cărei discutare a fost amânată pe 14 iunie.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a trimis la CSM, în luna iunie, o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar "faţă de atacurile recente ale reprezentanţilor de seamă ai puterii legislative şi ai puterii executive, materializate în discursurile unor lideri politici din data de 9 iunie, respectiv data de 10 iunie".

Conform FJR, este necesară intervenţia "neîntârziată" a CSM, în calitate de garant al independenţei justiţiei, pentru "a stopa atacurile fără precedent la adresa judecătorilor şi procurorilor".

De asemenea, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România au făcut un apel "tuturor persoanelor interesate" să conştientizeze că problemele din Justiţie se rezolvă instituţional, prin proceduri legale, nu în stradă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /