CSM reclamă lipsă de argumente a USR în cazul sesizării la CCR a legii privind statutul asistentului judecătorului

CSM reclamă lipsă de argumente a USR în cazul sesizării la CCR a legii privind statutul asistentului judecătorului

CSM a anunțat într-un comunicat de presă transmiterea unui Memoriu c[tre Curtea Constituțională, privind mai multe observații asupra sesizării formulate de USR şi Forța Dreptei pentru Legea privind statutul asistentului judecătorului.

FOTO Inquam Photos

Sursa citată subliniază în că „legea supusă controlului de constituţionalitate nu cuprinde nicio dispoziţie care să afecteze în vreun fel principiul înfăptuirii justiţiei de către judecători”.

„Dimpotrivă, reglementarea atribuţiilor asistentului judecătorului (art. 40 din lege) concretizează efectuarea de către aceştia a unor simple operaţiuni materiale, care nu sunt susceptibile să genereze, prin ele însele, vreo consecinţă juridică. Este evident faptul că atribuțiile asistentului judecătorului nu afectează în niciun fel „criteriile de legitimitate ale hotărârilor judecătorești” (cum se susține prin obiecția de neconstituționalitate) și nu există nicio contradicţie între dispoziţiile legii supuse controlului de constituţionalitate şi prevederile art. 21, art. 124 şi ale art. 126 din Constituţia României, republicată”, a mai arătat CSM.

Un alt aspect, indicat de Consiliu, în dezacord cu susținerile din cuprinsul obiecţiei de neconstituţionalitate, este că „legea adoptată respectă exigenţele de calitate proprii unui act normativ, respectiv cerinţele de accesibilitate, claritate, precizie şi previzibilitate, fiind astfel în acord și cu dispozițiile art. 1 alin. (5) din Constituția României, republicată”.

​„Totodată, legea adoptată de Parlamentul României cuprinde dispoziţii clare referitoare la rolul și locul asistentului în cadrul instanțelor judecătorești, recrutarea, formarea profesională inițială și continuă, evaluarea profesională, suspendarea și eliberarea din funcție, drepturile și îndatoririle, atribuțiile, precum și răspunderea juridică a acestei categorii profesionale”, a mai transmis CSM.

​​Consiliul a semnalat, pe de altă parte, că „autorii obiecției de neconstituționalitate nu au indicat elemente concrete care să obiectiveze criticile, cu adevărat lacunare, lansate fără o argumentație serioasă în legătură cu această lege”.

„În consecință, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că Legea privind statutul asistentului judecătorului respectă întrutotul exigenţele Constituției României, iar criticile invocate de deputaţii aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi de deputaţii neafiliaţi, în cuprinsul obiecției de neconstituționalitate sunt neîntemeiate, actul normativ fiind adoptat cu respectarea dispoziţiilor legale”, a mai precizat sursa citată.

Inițiativa a fost atacată la CCR de membrii USR și Forța Dreptei ai Parlamentului, după adoptarea în Parlament.

Trecerea de Legislativ a proiectului de lege care reglementează statutul asistentului judecătorului a generat chiar și tensiuni între PSD și UDMR ai fostului cabinet guvernamental, după ce membrii UDMR au refuzat să voteze proiectul de lege inițiat de șefa Comisiei juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol (PSD).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat