CSM susţine demersul Instanţei supreme de sesizare a Curţii Constituţionale privind proiectul de impozitare a pensiilor de serviciu

CSM susţine demersul Instanţei supreme de sesizare a Curţii Constituţionale privind proiectul de impozitare a pensiilor de serviciu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat vineri că susţine demersul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de sesizare a Curţii Constituţionale în legătură cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.

Potrivit unui comunicat al CSM transmis vineri AGERPRES, Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă "ferm" dezacordul şi îngrijorarea faţă de adoptarea, de către Parlament, a unor măsuri care afectează statutul magistratului.

Astfel, spune Consiliul, printr-un procedeu legislativ "disimulat", a fost adoptată măsura supraimpozitării progresive a pensiei de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, "cu consecinţa eliminării acestei garanţii constituţionale".

"Consiliul Superior al Magistraturii susţine şi de această dată, în totalitate, demersul legal al Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare. În acest sens, Consiliul a transmis Curţii Constituţionale opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituţionalitate intrinsecă şi extrinsecă a actului normativ adoptat, deduse atât din jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, cât şi din reglementări internaţionale relevante cu incidenţă în domeniul statutului magistratului şi al independenţei justiţiei", se precizează în comunicat.

Totodată, arată sursa citată, CSM a transmis opinia sa juridică argumentată şi în susţinerea demersului legal al Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare, asupra propunerii legislative privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene, prin care a fost modificat statutul judecătorilor în ceea ce priveşte regimul disciplinar aplicabil acestora.

Astfel, spun magistraţii, proiectul de lege reglementează din nou abaterea disciplinară, care a mai fost anterior introdusă prin dispoziţiile art. IV punctul 26 din OUG 23/2020, publicată în Monitorul Oficial la data de 12 februarie, act normativ declarat neconstituţional în ansamblul său de către Curtea Constituţională la data de 2 iunie.

"Consiliul Superior al Magistraturii, ca unic garant constituţional al independenţei justiţiei, nu va abdica de la susţinerea necondiţionată a tuturor principiilor care dau conţinut acestei valori constituţionale, sens în care va efectua toate demersurile care se impun pentru protejarea sa efectivă", se afirmă în comunicat.

Plenul Camerei Deputaţilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă.

Au fost înregistrate 307 de voturi "pentru" şi unul 'împotrivă'.

Conform unui amendament, "pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei".

Proiectul, adoptat de Senat în 2019, a fost susţinut în plen de toate grupurile parlamentare şi introduce noţiunea de "taxă pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia