CSM va sesiza CSAT pentru a verifica realitatea declarațiilor membrilor și personalului instituției de necolaborare cu serviciile de informații

CSM va sesiza CSAT pentru a verifica realitatea declarațiilor membrilor și personalului instituției de necolaborare cu serviciile de informații

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, joi, că va sesiza Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a verifica realitatea declarațiilor de necolaborare cu serviciile de informații ale membrilor și personalului instituției.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către Consiliul Suprem de Apărare a Țării a declarațiilor depuse pentru anul 2016 de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, judecători, procurori, magistrați-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat acestora din cadrul aparatului propriu al Consiliului, în funcție la data de 31.12.2016, cu precizarea că toate declarațiile depuse până în prezent sunt cuprinse în dosarele profesionale ale acestora", se precizează în ordinea de zi soluționată a ședinței de joi, postată pe site-ul CSM.

Plenul CSM a luat în discuție, joi, o solicitare formulată de judecătorul Lăcrămioara Axinte, președintele Secției a II-a civile a Tribunalului București, privind sesizarea CSAT pentru a verifica realitatea declarațiilor date de judecători, procurori, magistrați asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor, în formă autentică.

Potrivit unei note a Direcției Resurse Umane și Organizare din cadrul CSM, magistratul și-a motivat cererea prin necesitatea înlăturării suspiciunilor și clarificării afirmațiilor din spațiul public privind imixtiunea SRI în actul de justiție.

În document se precizează că, potrivit legii, magistrații completează anual o declarație din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații. Declarațiile pe propria răspundere se păstrează la dosarele profesionale, datele din acestea fiind confidențiale.

Conform aceleiași surse, CSM a decis, în 2015, sesizarea CSAT pentru verificarea tuturor declarațiilor date de către judecători, procurori, magistrați asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor. De asemenea, CSM a trimis succesiv la CSAT, în perioada 2015-2016, declarațiile date de membri și personalul propriu pentru anii 2013, 2014 și 2015.

"Precizăm că în ședințe din 21.01.2016, plenul a luat act de adresa Administrației Prezidențiale (...) privind declarațiile transmise în cursul anului 2015. În urma verificărilor efectuate de instituțiile abilitate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistrații asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații", se mai arată în nota elaborată de Direcția Resurse Umane și Organizare din cadrul CSM.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Voi știți cine e marmota asta?

3 Cum juca Becali barbut cu un judecător! Dezvăluiri incredibile despre căcatul în care se scaldă Justiția din R…

4 Ce nerușinare! / Șefa Curții Supreme, zâmbitoarea lângă atârnătoarea PSD Floriana Jucan!

5 VIDEO Un activist civic, bătut de faţă cu poliţiştii în Buzău