CTP: „Băi, râmelor! Pe vremea lui Ceaușescu n-ar fi făcut, săracul, nicio zi de închisoare!“

CTP: „Băi, râmelor! Pe vremea lui Ceaușescu n-ar fi făcut, săracul, nicio zi de închisoare!“

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu lansează un atac dur la adresa Justiției, după ce fiul unei judecătoare din Gorj a fost eliberat condiționat. Mihai Dafinescu a ucis o femeie cu mașina, beat fiind la volan, după care a fugit de la locul accidentului.

Fiul judecătoarei din Gorj a fost eliberat condiționat FOTO Adevărul

Într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, jurnalistul publică un extras din motivarea judecătorilor din Craiova, care a stat la baza deciziei de eliberare condiționată din închisoare. Printre altele, magistrații spun că la punerea în libertate a condamnatului s-a ținut cont și de "aspectul că petentul a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale, considerată etapa de graţie în existenţa oricărui individ, perioada de maximă înflorire, dar când înţelepciunea necesară pentru a lua hotărâri remarcabile în ceea ce priveşte viitorul adeseori lipseşte".

"Scenariul unei asemenea vârste nu se mai repetă"

Iată ce mesaj a publicat Cristian Tudor Popescu pe pagina sa de socializare, cu titlul: Dreptate pentru Justiție!

Mihai Dafinescu, fiul judecătoarei Elena Dafinescu, de la Tribunalul Gorj, a obținut eliberarea condiționată după un an petrecut în detenție. Ceea ce reprezintă mai puțin de un sfert din pedeapsa de 4 ani și 6 luni pentru omorârea unei femei, pe care a lovit-o ieșind în decor, cu alcoolul în cap, după care a fugit.

În motivarea deciziei Judecătoriei Craiova scrie așa: „instanţa reţine că liberarea condiţionată înainte de termen reprezintă o şansă şi, având în vedere şi vârsta acestuia de 28 de ani, de faptul că se vorbește despre o persoană fără antecedente penale, de aspectul că petentul a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale, considerată etapa de graţie în existenţa oricărui individ, perioada de maximă înflorire, dar când înţelepciunea necesară pentru a lua hotărâri remarcabile în ceea ce priveşte viitorul adeseori lipseşte, iar voinţa de afirmare şi putere generează convingerea că totul este accesibil şi nu vor exista momente critice, ajungându-se ca în astfel de situaţii să se rateze cele mai mari oportunități pe care le oferă viața, iar scenariul unei asemenea vârste nu se mai repetă şi, fără îndoială, şi-ar dori să poată întoarce timpul şi să excludă acea clipă fatidică ce a condus la o dramă care cu siguranţă l-a marcat pentru tot restul existenţei, instanţa apreciază că scopul preventiv, educativ al pedepsei a fost atins până în prezent, iar perioada executată de condamnat prezintă garanţia integrării sociale a acestuia”.

În plus, puterea judecătorească anunță că a luat în calcul și faptul că tânărul Dafinescu a stat în arest la domiciliu pe durata pandemiei de Covid19, suferind „un consum nervos mai mare”.

Nu a fost sancționat decât de 33 de ori!

De asemenea, ni se mai spune că el nu are antecedente – până să comită crima cu mașina n-a fost sancționat contravențional decât de 33 de ori pentru încălcarea regulilor de circulație.

Fiindcă ieri a fost, Ziua Limbii Române, acest text merită o traducere, din română în română: „Băi, râmelor, băi târâților, să stea un fiu al Justiției un an întreg de zile în pușcărie, și pentru ce? Pentru că a călcat o râmă cu mașina? Pe vremea lui Ceaușescu, săracul, n-ar fi făcut nicio zi de închisoare. Atunci nu se pomenea o așa bătaie de joc față de tovarășa Justiția. Și râmele erau necuvântătoare. Îl punem în libertate pentru că menirea noastră e să facem dreptate Justiției”, arată gazetarul în mesaju său.

Decizia instanței nu estee definitivă

Decizia instanței nu este definitivă. Procurorii au contestat decizia Judecătoriei și următorul termen este 13 septembrie la Tribunalul Gorj. Astfel, cererea de eliberare condiționată va fi analizată de colegii mamei condamnatului.

Mihai Dafinescu a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru 4 ani, 6 luni şi 20 zile, după ce a condus băut, a accidentat mortal o femeie și apoi a părăsit locul accidentului.

Accidentul a avut loc în 19 august 2020, în jurul orei 22.10, în localitatea Novaci. Tânărul de 28 de ani conducea un autoturim marca BMW, după ce consumase băuturi alcoolice. Femeia pe care a ucis-o era însoțită de fiul ei de 16 ani, care a scăpat ca prin minune. Femeia și fiul său se deplasau în afara părții carosabile. El a mai susținut că s-a dus acasă și s-a culcat imediat, însă convorbirile telefonice din noaptea respectivă l-au dat de gol, după ce și-a sunat fratele și pe o asistentă medicală pe care a întrebat-o de starea victimei, dusă între timp la spital.

Mai multe probleme cu poliția

Poliția l-a căutat toată noaptea pe Mihai Dafinescu şi l-a aşteptat la poarta casei până a doua zi dimineaţa la ora 8. Din documente a mai reieșit că în imobil „se aflau persoane care nu au ieşit din locuinţă şi au ignorat solicitările verbale ale organelor de poliţie şi semnalele luminoase și acustice ale autospecialei poliţiei, făcute în acest sens”.

Poliția a contactat-o telefonic și pe judecătoarea Elena Dafinescu în noaptea cu pricina, dar nu a răspuns.

Șoferul s-a prezentat în fața polițiștilor, în exteriorul locuinței sale, însoțit de un avocat, după 11 ore de la producerea accidentului. „Ulterior, la sediul Poliției, la ora 08:51, în urma testării inculpatului cu aparatul etilotest a rezultat o concentraţie de 0.05 ml alcool pur în aerul expirat”, se mai arată în motivare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat